Fontos levelet küldött a frissdiplomásoknak Orbán Viktor, ez áll benne

Korábban az érettségiző diákoknak, most pedig a frissdiplomásoknak küldött levelet Orbán Viktor. 

2024. július 20., 11:29

Szerző:

A Magyar Nemzet beszámolója szerint Orbán Viktor a miniszterelnöki köszöntőben azt írta, "bízom benne, hogy a tanulmányai során szerzett tudását hazánk szolgálatába állítva részt vállal majd közös jövőnk alakításában". A kormányfő tanácsadója, Nyitrai Zsolt kiemelte, ezzel a kis üzenettel a miniszterelnök a figyelem gesztusát kívánta megadni a frissdiplomás fiataloknak, mert ők azok, akik igazából a friss, kiművelt, magasan képzett, versenyképes erőt képviselik Magyarországon.

Elismerés 

Magyarország felsőoktatási intézményeiből idén több mint 55 ezer diplomás került ki. Orbán Viktor ezeknek a fiataloknak a teljesítményét és kitartását kívánti elismerni a nekik címzett levéllel, melyben többek között arra bíztatta a frissen diplomázottakat, hogy szerezzenek minél több tapasztalatot és találják meg a boldogulásukhoz vezető utat. A felsőoktatási intézményekkel és a tanulmányokat követő életkezdéssel kapcsolatban Nyitrai Zsolt elmondta, a felsőoktatási intézmények folyamatosan szerveznek úgynevezett állásbörzéket, hogy ezzel is segítsék a frissdiplomások elhelyezkedését a munkaerőpiacon. 

Fiatalok életkezdése 

Az MNO cikkében a főtanácsadó azt is elmondta, Magyarország kormánya 2010 óta folyamatosan, különböző programokkal és intézkedésekkel támogatja a fiatalok életkezdését. Ezen intézkedések egyik legfontosabb eleme a 25 év alattiak és a 30 év alatti édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentessége, ugyanis az érintettek az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. Továbbá szintén a fiatalok életkezdését segíti, hogy a 30 évnél fiatalabb tanuló vagy nemrég diplomázó nőknek a diákhitelüket sem kell többé törleszteniük, ha szülnek vagy örökbe fogadnak. A kormány családtámogatásokról szóló rendelete értelmében ugyanis a 30 éven aluli nők nemcsak teljes szja-mentességet élvezhetnek, de a diákhitel-tartozásuk is megszűnik. Nyitrai Zsolt elmondta, ezt vissza nem térítendő támogatás formájában akkor tudják érvényesíteni a fiatal anyák, ha a felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermekük születik vagy gyermeket fogadnak örökbe.

Bértámogatás

Kitért arra, hogy a fiatalok életkezdését a kormány mindemellett az Ifjúsági Garancia Plusz Programjával is támogatja, amelynek részeként a 30 év alatti fiatalok bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak. Az Ifjúsági Garancia Plusz Program azokat a 30 év alatti fiatalokat segíti munkatapasztalatot szerezni, akik már nem tanulnak és még nem dolgoznak. A program első, legfontosabb eleme a bértámogatás: a kormány ugyanis négy vagy hat hónapig a bruttó bér ötven százalékát átvállalja a munkáltatóktól - közölte Nyitrai Zsolt.

(Forrás: MTI, Kiemelt kép: Orbán Viktor / Rasid Necati Aslim / ANADOLU / Anadolu via AFP)