A háromgyermekes nők szja-mentességét már idén megszavazhatja a parlament

Egy gazdasági szakértő szerint Orbán Viktor bejelentései és a megvalósítások között nem szokott sok idő eltelni, így akár már 2023-ban a parlament elé kerülhetnek a szükséges végrehajtási rendeletek.

2023. szeptember 19., 08:34

Szerző:

„Nem szoktuk bevallani, de valójában itt Magyarországon a nők tartják össze a családokat” – jelentette ki Orbán Viktor a Budapesti Demográfiai Csúcson, majd ezzel kapcsolatban elmondta: ki fogják terjeszteni az szja-mentességet a harminc év alatti, és a 4 gyerekes anyák mellett a háromgyerekes édesanyákra is. Az Economxnak nyilatkozó gazdasági szakértő szerint akár még idén számíthatunk érdemi döntésekre a bevezetéssel kapcsolatban.

„Nagyon gyorsan realizálódni szoktak Orbán Viktor politikai üzenetei – reagált a kijelentésre Lentner Csaba közgazdász professzor. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) oktatója szerint nem kell sokat várni, akár már 2023-ban a parlament elé kerülhetnek a szükséges végrehajtási rendeletek.

Azt a gazdasági szakértő is elismerte, hogy ugyan sem a 2023-as, sem pedig a 2024-es költségvetés nem nevezhető sziklaszilárdnak, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy családvédelmi kérdésekre mindig volt/van pénz, hiszen ez a kormányzat egyik fő üzenete.

Jelenleg mintegy 190 ezer háromgyermekes édesanya van az országban, az ő szja-mentességük bruttó 200 milliárd forintba kerülne a magyar államnak. Ugyanakkor ez az összeg nagyságrendileg csökkenthető. Hiszen ezek anyák már így is több adókedvezményben részesül(het)nek, ilyen lehet a fiatal házasok adókedvezménye, a gyermekek után járó kedvezmények, vagy épp a 25 éven aluliakra vonatkozó adómentesség – magyarázta a szakértő.

A fentiek értelmében a közgazdász szerint a három gyermekes édesanyák szja-mentessége jelenleg nem kerülne többe, mint 120-150 milliárd forint. Lentner Csaba szerint nem jelenthet nagy villámcsapást a költségvetésnek az intézkedés bevezetése. Az biztos, hogy 2024-ben ez éles lesz, de lehet hogy már hamarabb – jelentette ki.

Az egyetemi tanár azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy már az idei szja-elszámolásnál megjelenjen ez a lehetőség, amennyiben az édesanya adókerete még nem merült ki.

(Kiemelt képünk illusztráció / Pexels.com)