A MOL Campusát is díjazták a FIABCI Hungary Ingatlanfejlesztési Nívódíján

Magyar és nemzetközi zsűri díjazta a magyar ingatlanfejlesztések legjobbjait 11 kategóriában. A FIABCI Hungary által szervezett Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei 2024-ben a nemzetközi döntőn Szingapúrban is képviseltethetik magukat. 

2023. november 27., 17:00

Szerző:

 November 22-én a Néprajzi Múzeumban adták át a XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat díjait. A jubileumi díjátadón részt vett a FIABCI világelnöke, Budiarsa Sastrawinata, a FIABCI Európai Regionális Bizottságának elnöke, Felice Tufano, valamint a FIABCI meghívott európai elnökei – írja közleményében a FIABCI Hungary

A győztesek

A XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton első díjat nyert, valamint a kulturális kategória, az örökségvédelmi kategória és a pályázók szavazatai alapján is első díjat nyert a Magyar Állami Operaház korszerűsítése. 

„Az Operaház felújításának köszönhetően a moderni­zált és korszerű épület megtartotta annak történelmi és kulturális értékeit, hozzájárulva a környék élhetősé­gének, a lakosság jólétének javulásához és illeszkedve a városfejlesztési koncepcióba, melynek részeként az akadálymentes tömegközlekedési eszközök elérhető­vé tették az Operaházat – áll a közleményben. 


(A Magyar Állami Operaház / FIABCI Hungary 2023/Hlinka Zsolt.)

A Déli Klotild Palota átalakítása szintén első díjat nyert, valamint a szálloda kategória első díját és a pályázók szavazatai alapján a harmadik díjat is bezsebelte. „Az építészeti cél az volt, hogy a védett belső műem­léki tereket, az épület eredeti közlekedőrendszerét és térszerkesztési logikáját ne csupán megtartsuk, hanem ezeket az épület előnyére is formáljuk. A kiemelt vé­dett terek, mint a kávéház, a lépcsőházak, a bejárati passzázs ne csak egy kötelezően megőrzendő »múzeu­mi« zárványként tengődjenek az épületben, hanem az eredeti funkció szerint töltsük meg őket élettel, hogy a hotelépület szerves, elválaszthatatlan részét képezzék” – írják.

Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest - LUX BUDLC

(A Déli Klotild Palota / FIABCI Hungary 2023/George Fakaros.)

 

MOL Campus

 

A harmadik díjat, valamint az irodaház kategória első díját a MOL Campus szerezte meg. A közleményben kiemelik, hogy az épületben található zöld terek közelebb hozzák a természetet a munkahelyhez, valamint Magyarország és Budapest számára is új viszonyítási alapot kínál.

Az épületről sokat cikkezett a magyar sajtó: a Kopaszi-gát mellett található felhőkarcoló „megtöri a rendszerváltás után elfogadott tabut a toronyházak építésével kapcsolatban, egyúttal megkérdőjelezi a legfontosabb történeti épületek és a természeti formák kiemelt jelentőségét is. Pedig ma már nem a felhőkarcoló a kuriózum, hanem a hagyományos európai város: a globalizáció világszerte homogén toronyépítészetet hozott létre, amiből hiányoznak a valódi megkülönböztető jegyek” – így ír MOL Campusról 2021-ben a Válasz Online



(MOL Campus / FIABCI Hungary 2023/Tamás Bujnovszky.)
 

Ezzel kapcsolatban Feuertag Ottó elnökségi tag úgy fogalmaz, „a FIABCI zsűri szempontrendszere évtizedek óta ugyanaz: az ingatlanfejlesztés megtérülése, építészeti minőség, környezetvédelmi, illetve társadalmi hasznosság”.

Állítása szerint a FIABCI arra kéri a jelölőket, hogy mutassák be, a projekt hogy helyezkedik el a város szövetében, a zsűri pedig azt is mérlegeli, hogy ez pozitívan vagy negatívan kiugrik-e vagy belesimul a környezetébe. A magyar zsűri vezetői tájékoztatták a nemzetközi zsűrit, hogy ez egy magas épület egy jellemzően nem magas épületekkel övezett zónában, és ennek pro és kontra érveivel is szembesültek, hozzátéve, hogy „a Mol Campus esetében volt talán a legintenzívebb az együttműködés a magyar és a nemzetközi tervezők között. És azért is különlegesen fontos, mert rengeteg nem szabványos szerkezeti elemből épül fel, gondolok például a homlokzati üvegburkolatra, amelynek szinte mindegyik panelja egyedi. Ebből a szempontból jó vizsga volt a magyar mérnök szakmának és a kivitelező szakmának is, ezt több zsűritag is kiemelte”.

Feuertag Ottó szerint „a Mol Campus tulajdonképpen turisztikai funkciót is ellát, kilátóként is működik, ezáltal az odalátogatók is jobban meg tudnak barátkozni ezzel az épülettel.

„Szerintem hamarosan lesznek még más magas épületek és toronyházak is a városban. Lehet, hogy nem ebben a kerületben, de ez egy megállíthatatlan folyamat egy ilyen léptékű városnál.” 

– egészíti ki. 



(Feuertag Ottó, FIABCI Hungary elnökségi tag / FIABCI Hungary 2023/Boros Bence Bendegúz.)

 

Kiemelt szerepet játszik a fenntarthatóság

 

A Sopron Múzeumnegyed a városi léptékű kategória első helyét és a magyar urbanisztikai társaság külön díját vitte el. Itt a zsűri azt ismerte el, hogy több lakóház összekapcsolásával komplex, látogatóbarát és élményközpontú múzeumi egység alakult ki. Míg az oktatási kategóriában a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara lett a győztes. Céljuk egy korszerű, nemzetközi színvonalú, zöld és hallgatóbarát campus megvalósítása volt, valamint speciális „labor a laboron belül” elv mentén létrejött területet is kapott az egyetem.

Tájépítészeti kategóriában a XIII. kerületi Hullámzó víztükör – A Vizafogó park fejlesztése kapott első díjat. Az ökopark jellegű zöldfelület klímavédelmi szempontokból jelentős, ebben kiemelt szerepe van a majdnem ezer négyzetméteres mesterséges tónak. A vegyes funkciójú épületek közül a Kozmo Hotel és Társasházi Lakások emelkedtek ki győztesként. A befektetők és tervezők egy ötcsillagos szállodát és egy 18 és egy 10 egységet tartalmazó apartmantömböt valósítottak meg a létesítményben. Környezettudatos kategóriában a Fővárosi Vízművek egykori telkén található H2Offices Budapestet díjazták – az itt dolgozók jóllétét és egészségét a zöld területek, a maximalizált természetes fény, a kiváló levegőminőség, a természetes anyagok és a tetőtéri futópálya, az érintésmentes megoldások biztosítják.

Budiarsa Sastrawinata, a FIABCI világelnöke a 168.hu-nak úgy fogalmaz: „folyamatosan igyekszünk egyre hatékonyabbá tenni az energiafelhasználást. A Világbank például bevezette az EDGE, azaz Excellence in Design for Greater Efficiency vagyis kiválóság a tervezésben a nagyobb hatékonyságért tanúsítványt, amelyet azok a projektek kapnak meg, amelyek húsz százalékkal csökkentik az energiafelhasználást, a vízfelhasználást és a felhasznált anyagok mennyiségét”.


(Budiarsa Sastrawinata, a FIABCI világelnöke / FIABCI Hungary 2023/Boros Bence Bendegúz.)

A szervezet főtitkára, Narek Arekelyan azzal egészítette ki, hogy „szervezetként tartjuk magunkat az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának fenntarthatósági fejlesztési szabályzatához. Partnereinkkel együtt elindítottunk a Jobb életek építése című globális chartát, amely szorgalmazza a fenntarthatóbb, felelősségteljesebb ingatlanpiaci gyakorlatokat a városok és közösségek tervezésében és építésében. És ez talán a legfontosabb változás a múlthoz képest, hogy most már az ember, a természet és a környezet áll az összes koncepció középpontjában. Régebben építettünk, majd megtaláltuk a megfelelő embert. Most projektvárosokat tervezünk a polgároknak, a természetnek”.

A főtitkár szerint 

„a legfontosabb minden projekt esetében, hogy a megvalósult projekt az emberek javát szolgálja. Ezekkel a díjakkal szeretnénk felkarolni a kiválóságot megtestesítő projekteket. Bár ez most egy országos díj, de ne felejtsük el, hogy sok ilyen projekt megy majd versenyezni a nemzetközi szinten is.

És ez a legjobb módja annak, hogy mi, mint szervezet, megosszuk a best practice-eket és a legjobb megoldásokat”

A lakóépület kategória első díját az A47 műemléki lakóépület felújítása nyerte. Az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán álló jobb sorsra érdemes épület 19. századi neoreneszánsz-eklektikus eleganciáját a Bayer csoport állította vissza. Az ipari kategória első helyét a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza szerezte, a magyar vasúttörténet legnagyobb csarnokrendszere.

A kategórián kívüli első helyezett a nagykőrösi piaccsarnok lett, a helyszín a helyi kisgazdaságok motor­ja, az épületet úgy tervezték, hogy „3.évezred első perceit” képviselje. 

 

Triplázott a Néprajzi Múzeum

 



(A budapesti Néprajzi Múzeum. FIABCI Hungary 2023/Palkó György.)

Az Építési Vállakozók Országos Szövetéségének különdíját, a Magyar Építész Kamara különdíját és a pályázók szavazatai alapján a második díjat is megszerezte a budapesti Néprajzi Múzeum, a Ferencz Marcel építész által tervezett épület öt szinten ösztönözi a látogatókat a nép­rajzon keresztül a részvételre és interakcióra.  

Nem véletlen tehát, hogy a díjátadót megelőző november 21-ei szakmai kerekasztal beszélgetést is itt tartották. Ennek során a magyar fejlesztők bemutatták a magyarországi ingatlanfejlesztés legújabb eredményeit, az új trendeket, valamint az ingatlanfejlesztés és a városfejlesztés sikeres összehangolásának eredményeit – írják. 

 

További különdíjak

A Magyar Építőművészek Szövetségének különdíját a Pesterzsébeti Dunai-sétány fejlesztésének első üteme vitte el, amelynek tervezése során kiemelt figyelmet kapott a természeti környezet védelme, a területen je­len lévő használati funkciók integrálása és az egységes esztétikai minőség létrehozásának igénye – írják. A Budapesti Építész Kamara különdíját a Pünkösdfürdő park nyerte, az újszerű, ökológiát, természetességet a tervezés fóku­szába állító beruházásként szemben a „hagyományos” városi parkfejlesztésekkel.

 A FIABCI magyar tagozatának különdíját a szegedi Cédrus Liget lakóparknak ítélték, amelynek célja az egykori honvédségi terület koherens lakószövetté alakítása volt. A zöldterületek maximalizálása, belső kert létrehozása nagy felületű élő vizű ta­vakkal szintén fontos szempont volt az elbírálásban. Az Építészfórum a Verno House-t tüntette ki különdíjával. A szálloda kialakításának koncepciójára nagy hatással volt a környezete: városi oázis kialakítására törekedtek. 

(Kiemelt képünkön kilátás a MOL Campusból. Fotó: FIABCI Hungary 2023/Draskovics Ádám.)

***

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése – ez a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata. A bírálat fontos szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. A bírálati munkát magyar és a meghívott külföldi szakemberekből álló zsűri végzi – írják közleményükben.