Meg ne egye! Visszahívtak egy sokak által kedvelt kekszet, mert fémdarabkákat találtak benne

Veszélyes keksz került forgalomba a Müllernél. A termékbe fémdarabok kerülhettek, amelyek sérülést okozhatnak, ezért a Nébih visszahívta a terméket. 

2024. augusztus 30., 13:04

Szerző:

A Nébih a honlapján tájékoztatott arról, hogy visszavont egy sokak által kedvelt kekszet. Az Alnatura Gouda sajtos kekszet a közzétett felhívás szerint fémdarabkák lehetséges jelenléte miatt hívták vissza. A hatóság arra kéri a fogyasztókat, hogy ha vásároltak ilyen kekszet, semmiképpen ne egyék meg, mert a kekszben esetleg előforduló fémdarabkák súlyos sérüléseket okozhatnak.

 

 Csak bizonyos kekszre vonatkozik a visszahívás

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el:

Bejelentő: RASFF (Hollandia)

RASFF referenciaszám: 2024.6424

Termék megnevezése: Alnatura Gouda sajtos keksz 80 g

Márka: Alnatura

Minőségmegőrzési idő: 2025.02.15-05.15.

Kiszerelés: 80 g

Gyártó: Alnatura GmbH (Németország)

Forgalmazó: Müller Drogéria Magyarország Bt.

Az érintett termék bármelyik Müller üzletbe visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik. Az üzletlánc elnézést kér az esetleges kellemetlenségekért és a vásárlók megértését kéri!

Korábban rákkeltő anyagok miatt is lépni kellett

Ahogy arról a 168.hu korábban beszámolt, rákkeltő és rákkeltő hatású vegyületek kioldódása miatt hívták vissza az Alpina márkanevű konyhai eszközöket. A forgalmazó Edco Magyarország Kft. a honlapján tájékoztatta vásárlóit a visszahívásról, a termékek között többféle szedőkanál, merőkanál, burgonyatörő, és spatula volt. A termékeket a vásárlás helyére vihették vissza a vásárlók, a termékek árát visszatérítették. 

A Nébih tájékoztatása szerint a termékekből úgynevezett primer aromás aminok (PAA) oldódhattak ki. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes fajtáit a műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, akár a papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály karcinogén hatást illetően.

(Kiemelt képünk forrása: Nébih hivatalos Facebook oldala)