Felemésztette az infláció a 13. havi nyugdíjat is, sürgős emelést kérnek

A felgyorsult ütemű pénzromlás a nyugdíjasokat is sújtja, a NYUSZET-hez érkező levelek alapján az időseknek a hónap végére nem marad pénzük ennivalóra, gyógyszerekre vagy a számlákat kifizetni. 

2023. május 8., 09:36

Szerző:

A huszonhét százalékos nyugdíjiasinfláció elvitte a januári tizenöt százalékos emelést és a plusz egyhavi jutattatást is a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) szerint, ezért sürgősen visszamenőleges, évközi nyugdíjemelést kérnek – derül ki a Népszava cikkéből

A kormány erre az évre tizenöt százalékos inflációval számolt, ehhez igazította a kötezelő nyugdíjemelést is, ezzel szemben a valós infláció tizennyolc-húsz százalék körül mozog. A NYUSZET szerint ehhez képest a nyugdíjas infláció még magasabb, mert ők pénzük nagy részét az átlagos infláció fölött emelkedő élelmiszerekre, gyógyszerekre költik, ezt beleszámolva jön ki a huszonhét százalékos pénzromlás. Ez pedig magasan a januári emelés fölött van még a tizenharmadik havi nyugdíj beleszámolásával is.

Ezekre a körülményekre hivatkozva kér ötszázalékos, visszamenőleges, évközi nyugdíjemelést kért Juhász László, a NYUSZET elnöke, azonban április 17-én küldött levelére Guylás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter még nem reagált.

Körülbelül háromszázezer idősnek százezer, míg hatszázezer nyugdíjasnak százharmincezer forint alatt van a havi nyugdíja, nekik egyszeri ötszáz- és százezer forintos segítséget kértek, de még erre sem érkezett válasz. Juhász László egyelőre optimista, azt reméli, hogy a miniszterelnök és kormánya is látja, milyen nehéz helyzetben van sok idős ember, és júniusban már emelt ellátást kapnak. 

Azt igérte, ha a következő egy hét múlva esedékes inflációról szóló jelentésig nem kap választ, akkor személyesen Orbán Viktornak fog levelet küldeni.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó:MTI/Bruzák Noémi)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.