Értelmetlenné tette a kormány a napelemek telepítését

Csak az energiaimportunk nő a kormány érthetetlen lépésével, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség az intézkedés lazítását kéri a kormánytól. 

2022. október 18., 07:07

Szerző:

Több mint 15 ezer friss napelem-telepítési igényt adtak le csak az egyik hazai szolgáltatónak a kormány múlt csütörtöki bejelentése óta – értesült az RTL Híradó. Gulyás Gergely miniszter akkor arról beszélt, az új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek vissza áramot a rendszerbe. Így viszont már nem érné meg a telepítés. De azt még most sem tudni, a szabály mikortól lép életbe. Az érintettek érthetetlennek tartják az időzítést. A kormány közben azt is bejelentette: lefújják az uniós napelemes pályázat második ütemét.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) szakmai javaslatokat tett a napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását felfüggesztő korlátozás lazítására.

A szövetség közleményében hangsúlyozta, hogy a múlt heti kormányzati döntéssel a lakossági napelemes beruházások gyakorlatilag értelmetlenné válnak, eközben a napelemes rendszerek bővülésének akadályozása nem segíti, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja. 

Az MNNSZ felvette a kapcsolatot a szakminisztériummal, és kérvényezte, hogy azoknál a háztartási méretű, kis napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, ott tegyenek kivételt, és ne tiltsák a visszatáplálást. 

Emellett javaslatot tettek arra, hogy azoknál a háztartási kiserőműveknél, ahol a visszatáplálás lehetőségét nem kéri az igénylő, gyorsított eljárás keretében engedélyezzék a napelemes rendszer telepítését.

(Kiemelt képünk: Napelemek egy épület tetején a Bács-Kiskun megye bácsalmási járásában fekvő nagyközségben. MTVA/Bizományosi: Váli Miklós)