Felfüggesztik a napelemes pályázat következő körét

Csak az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik meg a döntés a pályáztatás további ütemezéséről. 

2022. október 17., 16:15

Szerző:

Eredetileg jövő tavaszra kalkulálták, de végül már idén november végére betervezték a lakossági napelem program következő fordulóját, amit most viszont bizonytalan időre felfüggesztenek – írja a Telex. Mindez azután derült ki, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón bejelentette: a hálózat nem bír el több napelemet, megszüntetik a betáplálási kötelezettséget/lehetőséget, amíg nem tudják azt továbbfejleszteni.

A kormány szerint tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága

A „Tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága” címmel kiadott sajtóközleményben előbb a szankciós árról, fennakadásokról, sikeresen megvédett rezsicsökkentésről, tűzifa- és barnaszén-programról és különféle hatóági stopokról írtak, majd arról, hogy a lakossági napelemes pályázatra első körben több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul, írták.

Ezután tértek csak ki a lényegre, vagyis, hogy bizonytalan ideig elmarad a második forduló. „Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés” – írták, majd azt, hogy „minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés is megkezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében”.

(Kiemelt fotónk: Napelemek egy épület tetején. MTVA/Bizományosi: Váli Miklós)

 

2022. december 1., 00:01

Fennállása huszadik évfordulójához érkezett az MVM Partner Zrt., Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője. Az elmúlt két évtizedben a társaság nagy utat bejárva és jelentős mérföldköveket elérve számos módon járult hozzá a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához és a rezsicsökkentés biztosításához.