Eltemették Tamás Gáspár Miklóst

Tamás Gáspár Miklós temetésén a főpolgármester is beszédet mondott. 

2023. január 31., 16:40

Szerző:

A budapesti Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra Tamás Gáspár Miklós filozófust, közírót. A kedd délután tartott szertartáson több százan, családja és tisztelői mellett ellenzéki politikusok is részt vettek. A temetésen Karácsony Gergely főpolgármester is beszédet mondott. 

„A veszteség felett érzett gyászban egy vagyok a tisztelők széles táborából, egyike az olvasóknak és a küszködve értőknek és azoknak a demokrata politikusoknak, akiken Tamás Gáspár Miklós az elvszerűséget és a bátorságot kérte számon sokszor. Igaza volt. Így aztán egy vagyok azok közül, akiket – drága Gazsi – olyan okosan, olyan jogosan tudott elküldeni a »jó fenébe«, hogy az embernek időnként kedve támadt elindulni…”

– mondta Karácsony a Telex tudósítása szerint, hozzátéve, hogy TGM életműve számára „az igazság mibenlétének többévtizedes keresését” jelenti. „A legfontosabb igazság pedig: az emberi méltóság egyetemessége, egyenlősége és visszavonhatatlansága” – tette hozzá. 

Karácsony Gergely mellett Baranyi Kriszta, a IX. kerület polgármestere is beszédet mondott. Baranyai szerint „ma a kortárs magyar közgondolkodás legnagyobb rocksztárjától búcsúzkodunk”.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester (k) beszédet mond Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró temetésén a budapesti Farkasréti temetőben 2023. január 31-én. Tamás Gáspár Miklós 74 éves korában, hosszú betegség után január 15-én hunyt el. MTI/Koszticsák Szilárd)