Egymilliárdot fizet az állam a Hős utcai lakásokért

A már kifizetettt 2,1 milliárd után újabb 1 milliárdot fizet az állam a Hős utcai szegregátum két háztömbjében lévő lakásokért. A szegregátum helyén a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti komplexuma lesz. 

2023. augusztus 1., 09:52

Szerző:

A kőbányai önkormányzat – az indoklás szerint – annak érdekében, hogy elősegítse a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti komplexumának megvalósítását részben eladja, részben ingyen átadja a Magyar Államnak a Hős utcai szegregátum 317 ingatlanából önkormányzati tulajdonba került 254 lakást – számol be róla a Népszava.

A 166 eredetileg is önkormányzati tulajdonban lévő lakásért valamivel több, mint 1 milliárd forintot fizet most a kőbányai önkormányzatnak, míg az állami támogatásból korábban megvásárolt 88 ingatlant ingyen adja át a kerület.

„A két épületben még mindig 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, zömükben negyvenes éveikben járók, de vannak nyugdíjasok és néhány gyerek is. Rajtuk kívül még 43-48 tulajdonos van, akikkel egyelőre nem egyeztek meg, de már sikerült elköltözniük. Folyton változó számban, de nagyjából 10-20 lakásban élnek albérlők, illetve jogcím nélküliek és lakásfoglalók. A hátramaradottak nagyon sanyarú körülmények között élnek, hiszen a végtelenül lepusztult épületekre már senki sem költ, hiszen úgyis lebontják. Csak azt nem tudni mikor” – összegez Molnár Zsuzsanna, a telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület elnöke.

Molnár abban bízik, hogy még a fűtési szezon előtt minden ott lakó sorsa rendeződik, de mint mondja: „iszonyat lassan zajlik az egész”. A Hős utcában ragadtaknak a Kontúrral együttműködve egy karitatív egyesület közreműködésével biztosítanának cserelakásokat. Ezek zömében 25-45 négyzetméteresek és a Hős utcaihoz hasonló színvonalúak, esetenként fürdőszoba nélküliek, felújításra szorulnak. Vannak, akik elfogadtak kisebb vidéki házat is a szegregátumi szoba-konyháért cserébe. A kapott cserelakások felújításában a Hős utcaiak is részt vesznek.

A Népszava kitér arra is, hogy az adásvétellel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megindította a kisajátítási eljárást is a megmaradt lakások megszerzése érdekében. Az értékbecslők már mindenütt jártak, de vételi ajánlatot még egyik tulajdonos sem kapott. A lakások nagy része 25 négyzetméteres, de van néhány 14, illetve 30-41 négyzetméteres ingatlan is.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.