Felgyorsult a Hős utcai lakások kisajátítása, egy civil szervezet szerint durván alulértékelték az ingatlanokat

2019. október 3., 09:50

Szerző:

Újabb 28 magántulajdonú lakást sajátítana ki a kőbányai önkormányzat a Hős utca 15. szám alatti, bontásra ítélt társasházakban – tudta meg a Népszava a helyieket segítő Kontúr Közhasznú Egyesülettől.

A kisajátítási eljárásokat még augusztusban indították, a tárgyalásokat az elmúlt két hétben folytatták le a Fővárosi Kormányhivatalban, de határozatok még nem születtek.

Így már összesen 32 lakás esetében indítottak eljárást. A két lakótömbből álló telepen valamennyi magántulajdonú ingatlanért 4–6 millió forintot kínál a kerületvezetés, és a kormányhivatal által kirendelt értékbecslők is hasonló összegeket állapítottak meg. A tulajdonosok többsége ezt nem hajlandó elfogadni.

Fotó: Bazánth Ivola

A kisajátítási eljárásokat azért indították, mert az önkormányzat elhatározta, lebontja a lakótömböket és sportkomplexumot épít a helyükre. A kormány 2,1 milliárd forintot biztosított a telep felszámolására, a felhasználás határidejét jövő év végéig meghosszabbították.

A Kontúr Egyesület álláspontja szerint mind a kisajátítási eljárások, mind az értékbecslések súlyos hibáktól hemzsegnek. A jogvédők úgy látják, minden esetben hiányzik a kisajátítás jogalapja. Az önkormányzat területrendezésre hivatkozik, de a település szintű dokumentumok nem állnak rendelkezésre, a telepfelszámolással kapcsolatban nem készült szakmai terv. Ezzel szemben az önkormányzat azt állítja, hogy a kisajátítási kérelmekhez csatolni kell kisajátítási tervet, amit meg is tettek.

Az egyesület szerint az értékbecslésnél olyan hibák is felmerültek, amelyek az önkormányzatnak kedveznek.

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.