A gazdaságfejlesztési miniszter tesvére nem ment túl messzire a közpénztől

A 24.hu tényfeltárása során arra jutott, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter tesvére, Nagy Szilárd kiválása után a Pete és Kiss Ügyvédi Iroda néven tovább működő ügyvédi irodának továbbra is százmilliós állami megbízásai vannak.

2023. szeptember 14., 12:06

Szerző:

A Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda 2016-ban tűnt fel a közbeszerzési eljárásokon, eleinte más társaságokkal közösen, konzorciumban nyert el olykor milliárdos értékű állami megbízásokat jogi, közbeszerzési tanácsadásra. Később önállóan is számos állami céggel kötött szerződéseket százmilliós nagyságrendben. A 24.hu gyűjtése szerint 2016 és 2021 között a Nagy Szilárd ügyvédi irodáját tagként felvonultató konzorciumok tízmilliárd forintot meghaladó állami megbízásnak lettek a kedvezményezettjei. Ezek közt a legjelentősebb a még Lázár János vezette Miniszterelnökségtől 2016-ban elnyert megbízás volt. A 4,8 milliárd forint összértékű munkára szerződtetett konzorcium tagjai a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, az Ész-Ker Zrt. és a néhai Bajkai István Fidesz-alapító ügyvédi irodája, az SBGK volt – írja a 24.hu.

A társaságok arra szerződtek, hogy őrködnek az európai uniós támogatású projektek közbeszerzésének szabályossága felett, azonban annyi szabálytalanságot engedtek át a szűrőn, hogy végül egymilliárd euró átalánybüntetést kapott Magyarország. A Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda közbeszerzési minőségbiztosítási és ellenőrzési feladatokra szerződött nettó 14 900 forintos óradíjjal. Ezen kívül Nagy Márton testvérének irodája sikeres volt konzorciumi tagként a Magyar Államkincstár csaknem 1,8 milliárd forintos közbeszerzésén, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 800 milliós, és 1,2 milliárdos tenderén, illetve a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 530 és 500 millió forintos pályázatán is.

Ezek után döntött úgy Nagy Szilárd, hogy testvére miniszteri kinevezése napján kiszáll a Nagy és Kiss Ügyvédi Irodából.

A 99 százalékos tulajdonrészét Pete Judit ügyvéd vette át, aki korábban alvállalkozóként már megjelent az ügyvédi iroda mellett. Nagy Szilárd új irodát hozott létre Nagy és Hollós Ügyvédi Iroda néven, amely a Bankcenter hatodik emeletén kezdte meg a működését. A Pete és Kiss Ügyvédi Iroda elődjéhez hasonlóan tovább szárnyal az állami megbízásokkal. Már Pete Judit többségi tulajdonos vezetésével több mint 362 millió forint értékben kötött szerződést az irodával a Nagy Márton miniszter felügyelete alá tartozó MNV Zrt., és 262 millió forintért szerződött vele az Eximbank is.

Szerződést kötött a Pete és Kiss Ügyvédi Irodával jogi tanácsadásra a szintén Nagy Márton felügyelete alá tartozó

Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. óránként 35-50 ezer, illetve évente 50 millió forintért,
a Magyar Fejlesztési Bank kétszer 7,5 millióért,
az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. nettó 19,5 millió forintért,
az ATEV Zrt. 20 millióért,
a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. 4 millió forintért,
a Maradványvagyon-hasznosító Zrt. óránként 35 ezer forintért, legfeljebb 90 millió forint keretösszegig, egy másik szerződés szerint pedig óránként 35 ezer forintért, illetve havonta legfeljebb 630 ezerért. Egy harmadik szerződés alapján óránként 35 ezer, évente legfeljebb 60 millió forintot kaphat az iroda.

Utóbbi három cég duplázott, ugyanis nemcsak a Pete Judit vezette ügyvédi irodát bízta meg, hanem a BPP Best Practice Procurement Zrt.-t, ami szintén Pete tulajdonában áll. Az ATEV 3 millió forintot, a Bányavagyon-hasznosító Kft. évi 15 milliót, a Maradványvagyon-hasznosító Zrt. pedig legfeljebb 30 millió forint keretösszegig fizet a társaságnak. Ugyanezt a céget bízta meg a szintén a gazdaságfejlesztési miniszter felügyelete alá tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. is, amely több mint 13 millió forintért szerződött vele szaktanácsadói feladatok ellátására.

Az állami vagyon felügyeletéért is felelős miniszterként egyik első döntésével Pete Juditot jelölte a Közbeszerzési Tanács tagjának. Pete már az ötödik Orbán-kormány megalakulása utáni első ülésen részt vett a tanács ülésén, bő két héttel a miniszterek eskütétele után. E szervezet feladatai közé tartozik a többi közt kinevezni, illetve felmenteni a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökét, elnökhelyettesét és a közbeszerzési biztosokat, továbbá elbírálni a közbeszerzési biztosokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi ügyeket.

A lap megkereste a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériumot. Azt közölték, hogy Pete megfelel a törvényben rögzített összeférhetetlenségi szabályoknak, hosszú évekre visszanyúló szaktudása és gyakorlati tapasztalatai alapján a Közbeszerzési Tanács tagjaként alkalmas a feladat ellátására. Hozzátették, hogy a miniszter felé fennálló beszámolási kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz.

(Kiemelt képünkön: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én. MTI/Bruzák Noémi)