Finom, de nem elég durva: Nagy Márton emelné az inflációs célt

Belefér még némi infláció a magyar gazdaság állóképességébe Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint.

2023. június 12., 19:32

Szerző:

Vezércikket publikált a hétfőn megjelent Magyar Nemzetben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, amelyben amellett érvel, hogy a jelenlegi, 2-4 százalékos inflációs célt jelentősen meg kellene növelni. Álláspontja szerint ez hozzájárulna a reálkamatlábak csökkenéséhez, elérhetőbbé tenné a hitelfelvételt, ösztönözné a befektetéseket és növekedést produkálna a gazdaságban.

Az infláció jelenleg 20 százalék körül van, a kormány hivatalos, év végi inflációs célja viszont továbbra is a 3 százalék, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is számos alkalommal megígérte, a pénzromlás 2023 végére egyszámjegyű lesz majd.

Nagy viszont most felvetette, lehet, hogy soha többé nem érhető el az éves 3-4 százalékos infláció a magyar gazdaság esetében. Szerinte ugyanis a 2021-es inflációs hullám másmilyen: ezt már a „bizonytalan zöldenergia-kísérletek” és a tőke profitja hajtja fel és tartja magas szinten. Szerinte mindehhez a beinduló globális blokkosodás, és a Nyugat-Kelet gazdasági háborúja is hozzájárul:

„A Nyugat–Kelet közötti gazdasági háborúnak viszont ára és költsége van. A protekcionista gazdaságpolitika átmenetileg maga is megszakítja az ellátási láncokat az újjászervezés céljával, de ezzel magasabb inputköltségeket idéz elő.” – írta.

Érdekes, hogy Nagy az inflációfelhajtó tényezők közül kiemelte a demográfiát is, szerinte az elöregedő társadalom munkaerőhiányhoz vezet, ami a béreket hajtja fel. Az infláció letörésének céljáról összegzően megjegyezte, „felmerül a kérdés, hogy meddig és milyen áron érdemes ellene küzdeni, mekkora társadalmi és gazdasági költséget fizettetnénk az elérhetetlen célért.”

(Kiemelt kép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Fotó: MTI/Soós Lajos)