Orbán sokat imádkozott Erdoğan győzelméért, mert az ellenfele szerinte Soros embere volt

Erdoğan győzelméről és az orosz-ukrán háborúról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

2023. június 2., 09:25

Szerző:

Brüsszelből azt javasolják, hogy „lényegében tegyük tönkre” a magyar gazdaságot, az embereket, a családokat, a nyugdíjasokat. Amit kérnek, az megszorítás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

Hangsúlyozta: ha nem lenne háború, akkor a jövő évi egy sokkal boldogabb költségvetés lenne, „de így sem lehetünk vele elégedetlenek, mert mindent, ami fontos a számunkra, azt meg tudjuk védeni” 2024-ben, a háború ellenére is. 

A kormányfő kifejtette: háborús idők vannak, védekezni kell, meg kell védeni a munkahelyeket és a nyugdíjak értékét, mert a nyugdíjasok nem tudnak pluszmunkával magukon segíteni. „Ezért fordultak szembe a nyugdíjasok az egész baloldallal és váltak tulajdonképpen a nemzeti tábor híveivé, és támogatják a nemzeti gazdaságpolitikát” – fogalmazott.

Kiemelte: meg kell védeni a családokat is, hiszen a gyerekek nevelése mindig komoly költség és a családok megérdemlik, hogy a kormány megvédje őket. Tehát a 2024-es büdzsé egy védelmi költségvetés – jelentette ki Orbán Viktor.

„Ha tűzszünet lenne Ukrajnában és megkezdődnének a béketárgyalások, akkor könnyebb lenne a gazdasági helyzet és az infláció is sokkal gyorsabban csökkenne 1-3 százalék közé”

A kormányfő célként jelölte meg, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció. Közölte, az egy számjegyű infláció nagy vállalása a kormánynak. Elmondta, az inflációt a háború vitte fel az egész világon, miután megemelkedtek az energiaárak, így mindennek megemelkedett az ára. 

Orbán Viktor hozzátette, a háború nagyon durva fázisába lépett, és amikor „itthon azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek, elment az eszük”.

„Közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak” 

Orbán szerint a nyugati vezetők olyan mértékig lovallták bele magukat abba, hogy az ukrajnai háborút meg lehet nyerni a jelenlegi módszerrel – „az ukránok harcolnak, a Nyugat meg adja nekik a pénzt meg a fegyvert” –, hogy „erről a háborús ösvényről lejönni nagyon nehéz lesz”.

Ez nem a mi dolgunk; szerintem mi az erkölcsileg és politikailag helyes ösvényen haladunk – fogalmazott a miniszterelnök, annak a véleményének adva hangot, hogy számos nyugati államban „a választásokon az emberek előbb vagy utóbb kikényszerítik a békét” és leváltják a magukat háborúpárti kormányokat. 

Egész Európa, az emberek nagy többsége nem áll a háború pártján. Lehet, hogy erkölcsileg igazat ad Ukrajnának, jó okkal mondja azt, hogy Ukrajna a megtámadott fél, Oroszország pedig az agresszor, és igazságot szeretnénk. A kormányfő szerint ebben az európai közvélemény egy hangon beszél és gondolkodik. De hogy mit kell tenni, mit kell vállalni és mit szabad vállalni, ebben megoszlik az európai közvélemény – fogalmazott Orbán Viktor.

„Tragédia lett volna, ha nem Recep Tayyip Erdoğan nyeri a török választásokat”

Orbán szerint Erdoğan ellenfele háborúpárti és „Soros embere” volt, aki győzelme esetén ráeresztette volna Európára a Törökországban élő négymillió menekültet.

A miniszterelnök azt mondta: óriási megkönnyebbüléssel fogadta Erdoğan újraválasztását, nemcsak szurkolt neki, hanem erősen és sokat imádkozott is a győzelméért. 

Hangsúlyozta:

Erdoğan ellenfele Soros György embere volt, az ő győzelme esetén pedig a Törökországban élő négymillió menekültből pillanatok alatt megindult volna egy-kettő-hárommillió, akik már nyáron itt lennének a magyar határon.

„Ránk eresztették volna őket és megnézhettük volna magunkat” – fogalmazott Orbán Viktor.

Arra is felhívta a figyelmet: az orosz gáz délről jön, Törökországon keresztül, és ha ott egy amerikapárti vagy Soros György által támogatott vezető van, akkor erősen kétséges, hogy eljut-e a gáz Magyarországra és Szerbiába. 

Hozzátette: ha nem Erdogan nyer, akkor kaptak volna egy háborúpárti török elnököt, ennek következményei pedig beláthatatlanok. A török elnöknek van esélye arra, hogy közvetítsen az ukránok és az oroszok között, ahogyan korábban a gabonaválság ügyében ezt meg is tette – mondta a miniszterelnök.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. március 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)