A kormány tárgyalt a leggazdagabb ukrán céggel a Dunaferről

A Népszava úgy tudja, a Rinat Ahmetov ukrán oligarcha által birtokolt Metinvest két magas rangú vezetője is Budapesten tárgyalt, mielőtt Orbán a választókerület fideszes képviselőjét fogadta, és bejelentette, hat havi bért fizet ki a kormány az arra régóta várakozó vasgyári munkásoknak.

2023. február 3., 13:50

Szerző:

Komolyan tárgyal a Rinat Ahmetov ukrán acélgyári mágnás által birtokolt Metinvest az ISD Dunaferr felvásárlásáról és tulajdonviszonyainak rendezéséről, közölte a Népszava. Információik szerint a cég két képviselője, a fúziókért és felvásárlásokért felelős vezető, Jevgenij Selekov, és Andrij Kril, a vállalat nemzetközi kapcsolatainak irányítója is a kormány képviselőivel folytatott megbeszélést Budapesten.

A tárgyalásokról a Népszava a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot is megkérdezte, de az a cikk megjelenéséig nem adott választ. A Metinvest Holding nemzetközi óriáscég, Ukrajnában hagyományosan a legnagyobb acélkitermelő, de a világon is 42. helyen áll. Ahmetov cége ugyanakkor 2022 tavaszán az ostromban elveszítette kapacitási nagy részét, a mariupoli Azovsztál óriás acélmű orosz hadsereg általi elpusztítása után.

Nemzetközileg a Metinvest olasz, spanyol és holland érdekeltségekkel rendelkezik. Arról már januárban is felröppentek hírek, hogy a cég hivatalos levélben érdeklődött az ISD Dunaferr megvásárlása után, a tárgyalása azonban csak most derült fény. Az akkor a gazdaságfejlesztési- és pénzügyminiszternek elküldött levelükből kiderült, úgy számolna, 150 millió euró kellene a Dunaferr teljes újraindításához. Sőt, még a károsanyag-kibocsátás 55 százalékos csökkentését előirányzó környezetvédelmi tervet is benyújtottak.

A kormány a brit vevők felé hajlik

Az orosz és jelenlegi ukrán tulajdonosi kör vitája közben az orosz fél képviselője, Jevgenyij Tankiljevics emberei által biztonsági emberekkel elzárt Dunaferr ISD acélműbe jelenleg a felszámolást végző cég képviselői és a Vasas alapszervezet tisztségviselői sem léphetnek be. A helyzet rövid ideig a kohók leállásával is fenyegetett, amely a berendezéseket tönkretenné, később azonban kiderült, hogy a Szerbiában is érdekelt, brit Liberty Steel szállít alapanyagot a Dunaferr minimális működésének fenntartására.

Pintér Tamás, Dunaújváros ellenzéki polgármestere úgy tudja, a kormány inkább a Sanjeev Gupta brit üzletember birtokában álló Liberty Steel hasonló felvásárlási ajánlatára nyitott. A helyzet rendezése már csak azért is fontos lenne, mert a cég jelenleg a 2022-re esedékes helyi adóval is tartozik még a cég, ez pedig a város kasszájában is jelentős kiesést produkált a válság alatt.

(Kiemelt kép: A II. számú nagyolvasztóból érkező kohósalakot ürítik a salakhabosító medencébe a salaküstszállító kocsikról az ISD Dunaferr Zrt. dunaújvárosi üzemében 2016. augusztus 2-án. Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Nem kicsit, nagyon: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nyílt levelet írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy szerinte a Tisza Párt alelnöke egy tőről metszett fideszes politikus, aki ugyan új a politikában, de „régi, jól ismert fideszes szöveget nyom”.

Nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer (bruttó 2 milliárd 390,5 millió) forintos keretszerződést írt alá az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kettősével március 11-én az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték rendezvényszervezési feladataira -  tudta meg az rtl.hu