Pintér: a kormány ne akadályozza a Dunaferr tulajdonosváltását

Dunaújváros jobbikos polgármestere továbbra is azt várja a kormánytól, hogy ne akadályozza a tulajdonosváltást az ISD Dunaferr Zrt-nél úgy, mint az elmúlt években.

2022. december 14., 14:59

Szerző:

Pintér Tamás szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: néhány órán múlt csak, hogy szerda reggel nem kezdődött meg Dunaferr a kokszolóinak leállítása, mert érkezett annyi szén, hogy a kokszoló blokkokba tovább tudják tölteni a szénelegyet. Hozzátette: a kettes kohó ötödik hete áll, az egyes még régebb óta, ami sokáig nem tartható fenn a vasmű technológiája miatt, mert ha egyszer megállnak és kihűlnek a kohók, akkor szinte lehetetlen újraindítani.

A városvezető jelezte, hogy a Dunaferr dolgozói decemberben csak 200 ezer forintig kapták meg a fizetésüket, és nem tudni, hogy a fennmaradó részt megkapják-e. Megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban az önkormányzat kétmilliárd forintos iparűzési adófizetési kötelezettség átütemezését engedélyezte a Dunaferrnek, ami óriási áldozat a várostól, de ezzel biztosítható volt néhány hétre a cég túlélése.

Pintér Tamás elmondta, hogy az elmúlt két évben számtalan megoldási lehetőséget ajánlottak a kormánynak, de eddig egyetlen egyet sem fogadott meg. Megemlítette, hogy kedd éjszaka megjelent egy kormányrendelet, amely megoldás lehet a cégcsoport számára, bár szerinte 2020 óta lehetőség van arra, hogy a stratégiailag kiemelt vállalatok felszámolását a kormány irányítsa, az elmúlt két évben ezt a Dunaferre mégsem alkalmazták.

Úgy vélte, a mostani kormánydöntés egy fontos lépés a lehetséges befektetőknek, de a mérlegbeszámolótól még nem lesz vacsora a vasműs dolgozók asztalán.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint, amennyiben a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint 400 napja nem tett eleget az éves beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére vonatkozó kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerint nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, akkor a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi  felszámolási eljárás megindítását a cég ellen, és fellebbezésnek nincs helye. Arról is rendelkezik, hogy a felszámolási eljárás megindításával egyidejűleg ideiglenes vagyonfelügyelőt rendel ki, akit megilletnek mindazok a jogok, amelyek a felszámolót megilletik.

Pintér Tamás kérdésre elmondta, úgy tűnik, a rendeletmódosítást a Dunaferre szabták, és bízik benne, ezzel minden akadály elhárul a befektető elől. Pozitív fejleménynek nevezte, hogy megjelent egy olyan érdeklődő, amelynek szándéka megmenteni a kohókat, és ezzel talán nem lesznek elbocsátások sem a vállalatnál.

A sajtóhírek szerint ez a befektető a londoni központú Liberty Steel lenne, amit a polgármester megerősített, és közölte: a befektető többször tárgyalt a Dunaferrel és mérnökeik fel is mérték a vasmű állapotát.

(Kiemelt kép: Az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmű főbejárata a Vasmű tér 1-3. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.