Állami segítség nélkül vége lehet a Dunaferrnek

A Dunaferr mindkét nagyolvasztója áll, mivel beszállítójuk megtagadta a szállítást.

2022. szeptember 18., 16:57

Szerző:

Kritikus lépésre kényszerült szeptember 16-án a Dunaferr, hetekkel első nagyolvasztója leállítása után pénteken kénytelen volt leállítani másik nagyolvasztóját is – írja a cég közleménye nyomán a hvg.hu. Azt írták, hogy a leállás közvetlen oka, hogy a nélkülözhetetlen alapanyagot, a kokszot szállító Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást. A koksz-hiány miatt bekövetkezett kényszerű leállás azt jelenti, hogy jelenleg nincs lehetőség nyersvas- és acélgyártásra a Dunaferrnél – írták.

Közleményük szerint a Dunaferr túlélésére egyetlen esély maradt csupán: ha a DBK legkésőbb egy héten belül újraindítja a koksz beszállítását. Azonban hozzátették: közép- és hosszú távon a jelenlegi helyzetben a túlélés egyetlen lehetőségét az állami beavatkozás jelentheti csupán.

(Kiemelt kép: Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én. Fotó: MTI | Máthé Zoltán)

2022. október 3., 16:18

Az MVM Csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra – olvasható az MVM hétfői közleményében.