Tömegesen mondanak fel a dolgozók a Dunaferrben

Leállítják a kokszolót, aminek a fala kihűl és végül beomlik. Mivel egy új kokszoló építése százmilliárd forintba kerülne, a Dunaferr ezzel megszűnik. A dolgozók tömegesen mondanak fel. 

2022. december 14., 09:30

Szerző:

Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere tájékoztatta arról a Népszavát, hogy fokozatosan leáll a Dunai Vasmű kokszolója. Ezt az információt a Dunaferr orosz cégvezetője, Jevgenyij Tankilevics osztotta meg a polgármesterrel.

A kokszoló leállítása a kegyelemdöfés

A 68 éves vasmű két kohója már augusztusban, illetve novemberben leállt, a hideg- és meleghengermű a múlt héten fejezte be az árutermelést. A kokszoló a napokban még kapott annyi szenet, hogy keddig működjön, ám ennek a gyáregységnek a leállítási folyamatát is elindítják szerdán. Ez a munka nagy odafigyelést igényel, tudtuk meg a vasmű egyik dolgozójától, a kokszolóban ugyanis – lehűlése közben – akár súlyos robbanás is bekövetkezhet, ami komoly veszélyt jelent az ott dolgozókra és a közelben álló, gyúlékony épületekre.

A kokszoló pár hét alatt kihűl, s akkortól nem lehet többé újraindítani, mivel fala beomlik. Új kokszoló építése legalább százmilliárd forintba kerül, így hamarosan kimondhatjuk, hogy a Dunai Vasműnek vége.

A cégegyüttes mögött álló részvénytársaság évek óta nem adott be gazdálkodásáról mérleget a bíróságra, ám a kiszivárgott adatok alapján a vasmű adóssága akár a százmilliárdot is elérheti. A jelek szerint az egymással rossz viszonyban levő orosz és ukrán tulajdonosok nem tudnak és talán nem is akarnak új életet lehelni az egykor 400 milliárd forintos árbevételt elérő cégbe, vevő pedig nem jelentkezett a vasműre. Így elkerülhetetlennek látszik a részvénytársaság felszámolása, ami akár 4-5 ezer ember elbocsátásával járhat. A gyárból kapott hírek szerint kedden már tömegesen mondtak fel a Dunaferr dolgozói, mivel aki csak teheti, minél hamarabb szeretne új megélhetést találni a városban vagy annak környékén.

(Kiemelt képünk: Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én. Fotó: MTI | Máthé Zoltán)

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.