Nem tudja kifizetni a dolgozói béreket a Dunaferr

Az évek óta csőd szélén lévő Dunaferr állami segítségnyújtás nélkül nem tudja kifizetni a dolgozói béreket sem.

2022. december 10., 13:32

Szerző:

Levélben tájékoztatták a végveszélyben lévő Dunai Vasmű munkavállalóit, hogy a társaság külső segítség nélkül nem tudja kifizetni az elmaradt dolgozói béreket, írja a Mércére hivatkozva a Népszava.

A Dunaferr már évek óta a csőd szélén van a komoly adósságok, és az orosz és ukrán tulajdonosok vitái miatt: ennek egyik látványos eleme volt, amikor tavaly fura biztonságiak próbálták megszállni a vasművet.

A lap szerint a gyár vezetése pénteken értesítette a dolgozókat, hogy most csak havi nettó 200 ezer forintot összeget tudnak utalni nekik, akinek pedig ennél nagyobb a fizetése, csak akkor kapja meg fennmaradó részt, ha a társaság „külső pénzügyi segítséget kap, vagy kint lévő pénzügyi forrásai rövid időn belül megérkeznek”.

A Dunaferr Dunaújváros és a környék legnagyobb munkaadója, a beszállítókkal együtt akár tízezer embert is foglalkoztathat. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még egy szeptemberi kormányinfón mondta újságírói kérdésre, hogy az állami segítségnyújtás szinte kizárt.

(Kiemelt képünk: Az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmű főbejárata. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.