Orbán bejelentése: rendezi az állam a Dunaferr dolgozók bérét

Hat hónapig az állam fizeti ki a dolgozók bérét a Dunaferrnél, jelentette be a kormányülés szünetében Orbán Viktor miniszterelnök.

2023. február 1., 21:49

Szerző:

„A Dunaferrt tönkretették a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és végül a brüsszeli szankciók,” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán publikált videójában a szerdai kormányülés szünetében. A miniszterelnök hozzátette, mindezek miatt úgy határoztak,

a következő hat hónapban az állam állja majd a Dunaferr dolgozóinak bérét,

A vasmű munkatársai ugyanis hónapok óta még csak fizetést sem kaptak a gyártól. „A következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy hat hónap elteltével megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen majd ennek a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek”, – jelentette ki a kormányfő.

A Dunaferr tulajdonosok közötti jogi vitája immár évek óta húzódik, a régebbi orosz, és az új, ukrajnai oligarchakörökhöz tartozó cégcsoport tulajdonosi háborúja folyamán még a vasműbe való bejutást is megakadályozták az orosz tulajdonos emberei. Ezért 2022-ben az államnak kellett közbelépni. Közben egy új ukrán oligarcha, Rinat Ahmetov, és a brit Liberty Steel is jelezte, érdekelné őket a Dunaferr.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)