Riasztó számok: minden 5. diák rendszeresen dohányzik, és a nyugtatók sem számítanak tabunak

A diákok egyötöde nem csupán alkalomszerűen, hanem heti rendszerességgel dohányzik, tizedük pedig altatókat is használ.

2024. május 29., 15:37

Szerző:

A Hintalovon Alapítvány legfrissebb jelentése szerint, amelyre az RTL hívta fel a figyelmet, a Magyarországon élő gyermekek általános fizikai és pszichés állapota is romlott az elmúlt években, ami a szakemberek szerint rendkívül aggasztó. Nemcsak a dohányzás jelent nagy problémát, hanem az is, hogy sokan közülük a nyugtatókat is indokolatlanul használják.

Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány vezetője erről így nyilatkozott:

Egyre komolyabb problémákkal, egyre nagyobb számban jelentkeznének egy olyan egészségügyi rendszerbe, ahol egyre kevesebb szolgáltató elérhető.

A gyerekek romló állapotát tovább súlyosbítja az a tény, hogy már nincs elegendő gyermekorvos, aki a kezelésükkel foglalkozna, így pedig sok kiskorú kilátástalan helyzetbe kerülhet.

 

Sok diák dohányzik és antidepresszánst szed

Mint a szakember elmondta, az első ilyen jellegű felmérésüket 2016-ban végezték el, akkor 76 ezer gyermek nem jutott hozzá a lakóhelyén a megfelelő gyermekorvosi ellátáshoz. Mára ez a szám 100 ezer fölé emelkedett, ami jelzi, hogy a helyzet fokozatosan romlik.

Egyre több gyermekorvosra hárul az a feladat, hogy a sajátján kívül más körzetek betegeit is ellássa, ami rendkívül megterhelő, ráadásul a szolgáltatás minőségét is rontja, miközben továbbra is sokan tervezik a felmondásukat.

A kiskorúak általános állapotát a függőséget okozó szerek, köztük az alkohol használata is rombolja: a 15-19 éves korosztály saját bevallása szerint legalább egyszer volt már részeg, ami az elmúlt évekkel összevetve jelentős növekedésnek tekinthető.

Míg minden ötödik gyerek dohányzik rendszeresen, a nyugtatók és altatók napi szintű használata pedig a gyermekek egytizede számára nem ismeretlen.

Mindez az egyértelmű egészségügyi kockázatokon túl olyan betegségek számának a megnövekedését is előidézte, amelyek korábban nem voltak jellemzőek a gyermekeknél. Ezek közé tartozik a cukorbetegség, a mozgásszervi problémák, az elhízás és az anyagcserezavarok is, amelyek rendkívül rosszul érinthetik a gyerekeket, és később, felnőttként is jelentős életminőség romlást okozhatnak számukra.

Mentálhigiénés szempontból sem lehetünk nyugodtak: a gyermekek függőségre való hajlamának növekedése egyértelműen jelzi, hogy a fiatalok pszichés állapota nem kielégítő. Mindez fokozott kockázatot jelent, hiszen a dohányzás, az alkohol-, a drog- és a gyógyszerfogyasztás szorosan összefügg mindezekkel.

(Fotó: Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.