Mutatjuk az első árnyékkormányinfo bejelentéseit

Molnár Csaba az árnyék-kancelláriaminiszter és Kálmán Olga az árnyékkormány-szóvivő megtartotta az első árnyékkormányinfót.

2022. szeptember 26., 12:40

Szerző:

Molnár Csaba és Kálmán Olga az első árnyékkormányinfón jelentette be, hogy az árnyékkormány megtartotta első kormányülését, ahol öt országgyűlési határozati javaslatról döntöttek. A javaslatokat az árnyékkormány miniszterei terjesztették be az árnyékkormány ülésén. A javaslatok érintik az elszabaduló energiaárak, a bérek és a munkavállalás világát, a Dunaferr helyzetét, valamint az önkormányzatokat is. 

Az energiaárak kérdése

  • Az árnyékkormány azonnali rezsimoratórium bevezetését javasolja, azok számára, akiknek eddig nem volt számlatartózásuk, a korábbi átlagfogyasztás díjait pedig továbbra is tudják fizetni. A rezsimoratórium az ő esetükben azt jelentené, hogy a szolgáltatók nem kapcsolhatják ki a szolgáltatásokat halmozódó számlatartózás ellenére sem. 
  • Az átlagfogyasztás mértékét kétszeresére emeljék meg a gáz és az áram esetében is. 
  • Az átlagfogyasztás feletti áram és gázfogyasztás esetében a 27 százalékos forgalmi adót csökkentsék 5 százalékra.
  • Az árnyékkormány a rendszerhasználati díjak 2022 január 1-én érvényes díjának árbefagyasztását javasolja, valamint a új rendszer kialakítását.

Bérek, munkavállalás

  • Az Európai Uniós minimálbér bevezetésére vonatkozó országgyűlési határozatot is benyújtanak, az uniós irányelv átültetése az árnyékkormány szakminiszterét kérték fel, a mikéntről november 30-ig tárgyalnak. Molnár Csaba szerint az európai uniós minimálbér bevezetése 27 százalékos emelkedést jelentene.

A Dunaferr helyzete

  • Molnár Csaba beszámolója szerint a Dunaferr szorult helyzete 8000 ember állásába kerülhet, ami beszállítókat is figyelembe vételével együtt több tízezer család megélhetését veszélyezteti. Az árnyékkormány szerint állami kompenzációt kell nyújtani a Dunaferrnek a növekvő energiaárak miatt, béralapot létrehozását javasolják, valamint azt, hogy a kormány tegyen meg mindent a Dunaferr üzemszerű mükődésének megóvása érdekében.

Önkormányzatok

  •  Az árnyékkormány kancelláriaminisztere szerint tízszeresére nőttek az önkormányzatok energiaköltségei. Az árnyékkormány szerint az önkormányzatoknak állami beszerzés útján kell a szükséges energiahordozókat biztosítani. Javaslatuk szerint az állam szerződjön, vegye meg a gázt és az áramot a jelenleginél lényegesebben olcsóbban adja tovább az önkormányzatoknak.

„Gyermekeket érintő megszorításokkal” kapcsolatos országgyűlési határozati javaslat

  • Az árnyékkormány javasolja, hogy ne zárják be, függesszék fel a gyermekeket közvetlenül érintő szakellátásokat, önkormányzatok részére pedig biztosítsanak támogatásokat a gyermekeket érintő szociális, kulturális, sport létesítmények fenntartására.

(Kiemelt kép: A Demokratikus Koalíció által felállított árnyékkormány első ülése: Forrás: DK)