Árnyékkormány a kormány árnyékában

Dobrev Klára lett az első magyar árnyékkormány miniszterelnöke. Az árnyékkormány az Egyesült Királyságban bevett gyakorlat, cikkünkben ezzel a gyakorlattal ismerkedünk meg egy kicsit behatóbban.

2022. szeptember 19., 12:14

Szerző:

A Demokratikus Koalíció Magyarország történetében az első árnyékkormány megalapítását jelentette be 2022. szeptember 18-án, vasárnap. Dobrev Klára, a megalakuló árnyékkormány miniszterelnöke arról beszélt a párt vasárnap délelőtti rendezvényén, hogy arra van szükség, hogy az elégedetlen emberek egymásra találjanak, mert amíg Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, addig az országnak nem lesz európai jövője. Tíz millió magyarnak sokkal több esélye van, ha van 400 millió barátja, mert a „21. században sokkal erősebbek vagyunk, ha összekapaszkodunk” – foglalta össze az árnyékminiszterelnök vasárnapi beszédét a Telex.

Dobrev Klára hétfőn 10:00 órától jelentette be az árnyék kabinet tagjait.

Mi az az árnyékkormány, is mi a szerepe?

Az árnyékkormány egy olyan csoportosulás, amely egy valódi kormány felépítését tükrözi, különös tekintettel a kabinetre. Az eredeti szerepe az, hogy a hatalmon lévő kormány intézkedéseit vitassa és alternatívákat kínáljon, illetve, hogy vészhelyzet esetén készen álljon arra, hogy gyorsan és határozottan átvegye a kormányzást. 

Jelenleg az Egyesült Királyságban az úgynevezett Westminster rendszer részeként működik, és rangidős ellenzéki képviselőkből áll, az ellenzéki párt vezetősége alatt. Az árnyékkabinet a valós kabinet minden egyes pozícióját letükrözi, feladataik és felelősségük a kormányzó pozíciókkal párhuzamos. Az árnyékkabinet tagjai nem rendelkeznek végrehajtó hatalommal, a feladatuk elsősorban az, hogy a hatalmon lévő kormány intézkedéseit kritizálják és alternatívákat mutassanak be rájuk. Ennek ellenére, hatalomra kerülésük esetén nem minden tisztségviselő tölti be azt a pozíciót és látja el azokat a feladatokat, amiket addig „árnyékolt.”

Az egyesült Királyságban, Kanadában, Új-Zélandon és Ausztráliában a fő ellenzéki párt és az árnyékkabinet az Őkirályi Fenségének Hűséges Ellenzéke nevet viseli. A „hűséges” jelzőt azért használják, mert bár a hatalmon lévő kormányzás vitatása a fő feladata, a királyi család trónhoz való jogát nem vitatják. Egyes árnyékkormányok, különösen az Ausztrál Munkás Párt, szavazás útján választja tisztségviselőit, míg máshol a választott árnyékminiszterelnök jelöli ki a tagokat. 

Az árnyékkormány egy árnyékköltségvetést is vezethet, ez úgyszintén a valódi költségvetés alternatívája. Választási évben az ellenzék sokszor ezt a választási program részeként mutatja be a választóknak, és abban az esetben, ha ők kerülnek megválasztásra, ennek a költségvetési tervnek a megvalósításán dolgoznak.

Nem csak az ellenzéké a lehetőség

Nem csak ellenzéki párt formálhat árnyékkormányt; harmadik, sem kormánypárti, sem ellenzéki párt is megteheti ugyanezt. Ebben az esetben viszont problémát okozhat az, hogy a párt nem rendelkezik elég taggal ahhoz, hogy teljesen tükrözni tudják a hatalmon lévő kormányt. Az erre bevett gyakorlat az, hogy olyan árnyékminisztériumokat alakítanak, amelyek megfelelnek a jelenleg nem létező kabineti posztoknak, és amelyeket a párt ténylegesen létrehozni szándékozik akkor, amikor hatalomra kerül. 

Az árnyékkormányok formálása az angol anyanyelvű országokon túl csak Németországban és Franciaországban történt meg, de nem olyan általános gyakorlat, mint például az Egyesült Királyságban.

Az árnyékkormány kifejezés először 1910-ben jelent meg az brit sajtóban, de csak az 1920-as években vált elfogadottá. Ennek ellenére az 1960-as évekig nem nagyon történt árnyékkabinet alakítás, csak az 1990-es évektől lett bevett gyakorlat. 

A koncepció különböző ellenzéki klikkekből és titkos formációkból alakult ki, melyek nagyobb csoportban már 1836-ban is előfordultak az Egyesült Királyságban. Az 1960-as évek végére, a nagy média figyelemnek köszönhetően az árnyékkabinet olyan fontossá vált a választók számára, mint a valódi.

2022-ben a brit árnyékkormányt a Munkás Párt alakítja, a vezetője Keir Starmer, és a tagok és tisztségviselők listáját a brit parlament oldalán lehet megtekinteni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com)

 

14:50

Tartozásának rendezését és Európai Parlamenti mandátumának visszaadását követeli az MSZP Ujhelyi Istvántól az MSZP, aki vasárnap jelentette be, hogy kilép a pártból.