Dobrev Klára bemutatta árnyékkormányának minisztereit

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke bemutatta árnyékkormányának minisztereit. 

2022. szeptember 19., 11:15

Szerző:

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a Demokratikus Koalíció elnöksége felkérte Dobrev Klárát, hogy alakítsa meg a magyar politikatörténet első árnyékkormányát. A párt EP-képviselője elfogadta a felkérést, hétfőn pedig bemutatta az árnyékkormány minisztereit. A politikus a felkérés elfogadását követően arról beszélt, hogy „a megélhetési válság legfőbb okozója maga Orbán Viktor, és amíg Orbán Viktor marad, addig a válság is maradni fog. Ezért kell árnyékkormányt alakítani”. 

Dobrev Klára az árnyékkormány tagjainak bemutatása előtt ismertette a kialakuló gazdasági válság tényezőit. Dobrev megismételte, hogy nem a háború, hanem Orbán Viktor miniszterelnök felelős a duzzadó válság miatt. Az árnyék-miniszterelnök szerint a válság és a felelőtlen kormányzati intézkedések miatt politikai alternatívát kell nyújtania az árnyékkormánynak. Dobrev Klára arról is beszélt, hogy a brit árnyékkormányt tekintették példának az árnyékkormány megalakítása során. 

Dobrev Klára árnyékkormányának miniszterei:

  • Molnár Csaba kancelláriaminiszter, aki a Bajnai-kormányban hasonló pozíciót töltött be, 
  • Bodnár Zoltán pénzügyminiszter, az MNB korábbi alelnöke
  • Rónai Sándor  külügyminiszter, a párt EP-képviselője
  • Arató Gergely a kormányprogramért felelős miniszter, a párt parlamenti képviselője
  • Mustó Géza a belügyminiszter, Kőbánya alpolgármestere
  • Kordás László a bér- és munkaügyi miniszter, a Gyurcsány-kormány korábbi államtitkára
  • Gy. Németh Erzsébet a szociális és nyugdíjügyi tárcavezető, a párt országgyűlési képviselője
  • Komáromi Zoltán az egészségügyi miniszter, a párt szakpolitikusa
  • Varju László az energia- és rezsiügyi, a Gyurcsány-kormány államtitkára
  • Dávid Ferenc a gazdasági miniszter, a VOSZ korábbi főtitkára
  • Vadai Ágnes a honvédelmi miniszter, a párt politikusa
  • Oláh Lajos a környezetvédelmi és klímaügyi miniszter,  a párt politikusa
  • Benedek Szilveszter a mezőgazdasági miniszter, a párt politikusa
  • Barkóczi Balázs oktatási miniszter, a párt politikusa 
  • Szaniszló Sándor  önkormányzati miniszter, XVIII. kerületi polgármester

Az árnyékkormány szóvivője Kálmán Olga lesz. 

(Kiemelt kép: Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.