Alig kezdte el Demeter Szilárd a munkát a Magyar Nemzeti Múzeum élén, hamarosan abbahagyhatja

Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyar Nemzeti Múzeum vezetője, valamint a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ első embere is. 

2024. március 6., 10:22

Szerző:

2024. március 6-án kezdi meg főigazgatói munkáját a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) élén Demeter Szilárd, ám nem sokáig marad ott. Az Index információi szerint ugyanis 2024. július 1-jével állhat fel a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, amelynek a vezetője lesz. Utódja az MNM élén Zsigmond Gábor lehet.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) élére kiírt pályázat szerint az új főigazgató 2024. március 6-tól tölti be a pozíciót. A pályázatot Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte. Akkor az Index azt írta, Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója az Indexnek korábban sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy beadta – majd vissza is vonta – a pályázatát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói posztjára.

Mint ismert: a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói széke L. Simon László távozásával ürült meg, őt az elvileg csak 18 éven felüliek által látogatható Word Press Photo kiállítás körül kialakult helyzet miatt menesztette Csák János.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium hivatalos közlése szerint tízen indultak a megüresedett pozícióért, de hogy kik, azt nem árulták el, ahogy arra sem kapott választ a lap, hogy volt-e, aki visszavonta a pályázatát.

Decemberben nyerte az újabb vezetői tisztséget Demeter Szilárd

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Cseri Miklós elnök megbízatásának lejártával Demeter Szilárd tölti be az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) elnöki tisztét 2024 végéig.

A közlemény szerint Demeter Szilárd programbeszédében kiemelte egy új Közgyűjteményi Fórum létrehozásának fontosságát, amely révén a szakmai szervezetek közös és erőteljes jelenléte biztosítható a hazai kulturális életben.

A közgyűjtemények, múzeumok, levéltárak, könyvtárak forrásai, tudományos és szakmai értékei az együttes fellépés és a mind szélesebb körű közreadás révén jobban beépülhetnek a köznevelés erőforrásai közé, gyűjteményeik fontos bázisai lehetnek a korszerű és élményt adó tudománynépszerűsítésnek - hangsúlyozta Demeter Szilárd.

A tájékoztatás szerint a szervezet jövő évi tervei között szerepel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósult Petőfi 200 Emlékév közgyűjteményi eredményeinek, módszertani hatásának mind szélesebb körű megismertetése filmekkel, interjúkkal, online kiállításokkal, eseményekkel és azokról szóló tudósításokkal.

Demetert december 1-jén erősítették meg a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói székében.

(Kiemelt képünk: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója. Fotó | Pesti Hírlap archív)

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.