Nem hiszi el, ki lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.

2024. február 27., 15:45

Szerző:

A lap azt írja: Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója az Indexnek korábban sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy beadta – majd vissza is vonta – a pályázatát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói posztjára.

A lap információi szerint a Nemzeti Kulturális Tanács mai ülésén Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette Demeter győzelmét, az is világossá vált, hogy miért terjedt minisztériumi körökből a pályázat visszavonásának híre: nyomasztóan hatott volna a többi – a megmérettetésre részben rábeszélt – pályázóra, ha egy biztos befutóról tudomást szereznek. Márpedig ha Demeter Szilárd elindul egy ilyen kaliberű pályázaton – valószínűleg nem a saját ötletétől vezérelve –, annak oka és célja van, a győzelme tehát nem a véletlenen fog múlni.

Mint ismert: a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói széke L. Simon László távozásával ürült meg, őt az elvileg csak 18 éven felüliek által látogatható Word Press Photo kiállítás körül kialakult helyzet miatt menesztette Csák János.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium hivatalos közlése szerint tízen indultak a megüresedett pozícióért, de hogy kik, azt nem árulták el, ahogy arra sem kapott választ a lap, hogy volt-e, aki visszavonta a pályázatát. 

Decemberben is nyert egy tisztséget Demeter

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Cseri Miklós elnök megbízatásának lejártával Demeter Szilárd tölti be az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) elnöki tisztét 2024 végéig.

A közlemény szerint Demeter Szilárd programbeszédében kiemelte egy új Közgyűjteményi Fórum létrehozásának fontosságát, amely révén a szakmai szervezetek közös és erőteljes jelenléte biztosítható a hazai kulturális életben.

A közgyűjtemények, múzeumok, levéltárak, könyvtárak forrásai, tudományos és szakmai értékei az együttes fellépés és a mind szélesebb körű közreadás révén jobban beépülhetnek a köznevelés erőforrásai közé, gyűjteményeik fontos bázisai lehetnek a korszerű és élményt adó tudománynépszerűsítésnek - hangsúlyozta Demeter Szilárd.

 A tájékoztatás szerint a szervezet jövő évi tervei között szerepel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósult Petőfi 200 Emlékév közgyűjteményi eredményeinek, módszertani hatásának mind szélesebb körű megismertetése filmekkel, interjúkkal, online kiállításokkal, eseményekkel és azokról szóló tudósításokkal.

Demetert december 1-jén erősítették meg a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói székében.

(Kiemelt képünk: Magyar Nemzeti múzeum facebook World Press Photo Facebook)

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.