Demeter Szilárd a PIM után újabb vezetői pozíciót nyert

Cseri Miklós elnök megbízatásának lejártával Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) napokban újraválasztott főigazgatója tölti be az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) elnöki tisztét 2024 végéig.

 

2023. december 6., 18:13

Szerző:

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartotta kedden az évzáró elnökségi ülését és közgyűlését a nemzeti közgyűjteményeket átfogó szakmai szervezet, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége. A szövetség alapszabályának megfelelően évente kerül sor az elnökség tagjai közül az elnök megválasztására – tájékoztatott szerdán az OKSZ. A közlemény szerint Demeter Szilárd programbeszédében kiemelte egy új Közgyűjteményi Fórum létrehozásának fontosságát, amely révén a szakmai szervezetek közös és erőteljes jelenléte biztosítható a hazai kulturális életben.

 A közgyűjtemények, múzeumok, levéltárak, könyvtárak forrásai, tudományos és szakmai értékei az együttes fellépés és a mind szélesebb körű közreadás révén jobban beépülhetnek a köznevelés erőforrásai közé, gyűjteményeik fontos bázisai lehetnek a korszerű és élményt adó tudománynépszerűsítésnek - hangsúlyozta Demeter Szilárd.

 A tájékoztatás szerint a szervezet jövő évi tervei között szerepel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósult Petőfi 200 Emlékév közgyűjteményi eredményeinek, módszertani hatásának mind szélesebb körű megismertetése filmekkel, interjúkkal, online kiállításokkal, eseményekkel és azokról szóló tudósításokkal.

Kiemelik, az OKSZ 2024-ben is megrendezi az Országos Múzeumigazgatói konferenciát, valamint közreműködik a közgyűjteményi stratégia létrehozásában.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége 2005-ben jött létre Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Tagjai a Magyarországon működő 13 országos múzeum, többek között a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és egy országos szakmúzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Az intézményi tagok képviselői a mindenkori főigazgatók, igazgatók. A szervezet közgyűlése ötévente választ elnökséget, amelynek tagjai egy-egy évre viselik az elnöki tisztséget – olvasható a közleményben.

(Kiemelt kép: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója. Fotó: Pesti Hírlap archív) 

 

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.