Demeter Szilárd elárulta, miért a molesztálással vádolt művészről nevezik el a művészeti akadémiát

Tavaly több volt tanítványa is molesztálással vádolta meg Póka Egont, most a legendás basszusgitárosról neveznék el a könnyűzenei alapképzésnek helyt adó művészeti akadémiát.

2024. január 29., 11:01

Szerző:

Kortárs könnyzenei alapképzés indul szeptemberben a Póka Egon Művészeti Akadémia és a Miskolci Egyetem együttműködésében. A részletekről Demeter Szilárdot, a kezdeményezés mögött álló Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatóját kérdezte a Népszava. Demeter beszélt, hogy miért ragaszkodnak továbbra is ahhoz, hogy a 2021-ben elhunyt Póka Egonról legyen elnevezve a könnyűzenei alapképzésnek helyt adó művészeti akadémia, noha tavaly több volt tanítványa is Pókát molesztálással vádolta meg.

„Én úgy tudom, hogy Európában és a nyugati kultúrában a jogállamiság egyik fokmérője az, hogy csak azután tekintünk bűnösnek valakit, miután egy bizonyítási eljárás során egy pártatlan bíróság bűnösnek nyilvánította. Lehet, hogy a progresszió szerint ez már divatjamúlt elképzelés, de én azért ragaszkodnék hozzá, legalábbis amíg európainak akarjuk megtartani hazánkat a nyugati kultúrkörön belül” – fogalmazta meg válaszát a PIM igazgatója.

A Népszava kérdésére, hogy mennyi pénzbe került eddig az akadémia, Demeter nem tudott konkrét összeget mondani. Úgy fogalmazott, hogy „eddig leginkább agysejtekbe került, amíg összeraktuk az akkreditációs dossziét és a több ezer oldalnyi szakleírást, tanmenetet, tananyagot stb.". A befektetett munkára ráfordított időnek pedig nem tudja a váltószámát.

Igaz – teszi hozzá később a lap – az eredeti elképzelés szerint az oktatásnak is helyt adó Hajógyári-szigetre tervezett popkulturális központra három évvel ezelőtt a kormány 23 milliárd forintot adott.

Arra a kérdésre, hogy milyen képességű hallgatókat várnak és milyen lesz a felvételi rendszer úgy válaszolt az intézményvezető, hogy a legtehetségesebbeknek szeretnének további segítséget nyújtani ahhoz, hogy tehetségüket kiteljesíthessék. „Ez alighanem minden universitas értelme"  – fűzte hozzá.

Demeter Szilárd a PIM után újabb vezetői pozíciót nyert

Cseri Miklós elnök megbízatásának lejártával Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) újraválasztott főigazgatója tölti be az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) elnöki tisztét 2024 végéig. Demeter Szilárd programbeszédében kiemelte egy új Közgyűjteményi Fórum létrehozásának fontosságát, amely révén a szakmai szervezetek közös és erőteljes jelenléte biztosítható a hazai kulturális életben.

(Kiemelt kép: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója. Fotó | Pesti Hírlap archív)

09:26

A Győri Audi ETO KC hatodik alkalommal nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját, mivel 30-24-re legyőzte a német Bietigheimet a budapesti négyes döntő vasárnapi fináléjában. A győriek ezzel négy év után tértek vissza a BL trónjára.

Újabb dunai árhullám érkezik, a szombati modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson másodfok felett, akár a harmadfokot megközelítően tetőzik majd a folyó a jövő hét második felében – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.