Hibáztak a betegszállítók Curtis édesanyja ügyében

A kórház és a mentőszolgálat nem hibáztak, ellenben a privát betegszállító cég igen, amikor mezítláb egy műanyag széken hagyta Curtis édesanyját – írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vizsgálatának eredménye.

2024. február 8., 15:29

Szerző:

Curtis, azaz Széki Attila Facebookon számolt be korábban arról, hogy az édesanyját egy betegszállító cég a kórházból hazaszállítva mezítláb, köntösben, egy műanyag székre ültetve az ajtó előtt hagyta. Az Országos Mentőszolgálat ezután azt közölte, hogy mulasztás történhetett, ezért az ügyben vizsgálat indul.

Az Országos Mentőszolgálat ugyan közvetlenül nem felelős a történtekért (feladata a betegszállítási feladatok felvétele, az adatok továbbítása az illetékes betegszállító cégnek és a feladat teljesítésének követése), de vizsgálatot indított a mulasztás miatt. Az esetre február 8-án reagált a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is azzal, hogy lezárta az ügy kivizsgálását – írja a Telex. Tömören arra jutottak, hogy a kórház és a mentőszolgálat nem hibáztak, ellenben a privát betegszállító cég igen. A céget figyelmeztetésben részesítették, valamint kötelezték szolgáltatói belső szabályozásának kiegészítésére.

A központ vizsgálata „megállapította, hogy a beteg egészségügyi ellátása és a betegszállítás megrendelése a hatályos szabályoknak megfelelően történt, ezért az egészségügyi szolgáltatóval és az Országos Mentőszolgálattal szemben intézkedést nem tett”. Hozzátették,

„a betegszállító jogszabálysértést követett el azzal, hogy a szállítási időtől eltérően szállította haza a beteget, továbbá azzal, hogy munkatársai nem győződtek meg arról, hogy a beteg teljes biztonsággal hagyható otthonában”.

A központ szerint ugyan a betegszállítást végző szolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket, „a hatóság figyelmeztetésben részesítette, és a betegek biztonságos átadásának feltételei tekintetében kötelezte szolgáltatói belső szabályozásának kiegészítésére.”

Curtis testvére szerint a betegszállítót már korábban kirúgták

Mint korábban megírtuk: Széki Tibor, Curtis testvére hétfőn azt mondta az ATV Híradójának, hogy a betegszállító cég, a Filter Fitt Kft. tulajdonosa felhívta őt, bocsánatot kért a családtól, de tudja, hogy megbocsáthatatlan, ami történt. Mint mondta,

a betegszállítót, aki nyolc éve dolgozott a cégnél, azonnali hatállyal elküldték.

A cég tulajdonosa egyúttal felajánlotta a családnak, hogy ha bármiben tud, akkor segít nekik.

(Kiemelt képünk forrása: Curtis Instagramja)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.