Csókakő fideszes polgármestere szerint minden rendben zajlott a nemzetközi neonáci találkozón

A polgármester nem tudott arról, hogy ez egy neonáci rendezvény és mivel minden sporttevényeséget támogat jóhiszeműen engedélyezte.

2023. május 8., 15:09

Szerző:

Budapesten rendezték volna meg európai szélsőjobboldali szervezetek a „European Fight Night” (Európai Küzdősport-est) nevű eseményt május 6-án, amely a szervezők szerint „a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel lesz a koronavírus óta” – írta meg a Bellingcat oknyomozó lap. Miután a budapesti helyszín tulajdonosa visszalépett, új helyet kellett keresnie az esemény szervezőinek, így esett a választás a Fejér megyei Csókakőre.

A település fideszes polgármestere, Fűrész György a Facebookon azt írja, hogy ő és az üzemeltető is csupán „jóhiszeműen” bólintott rá az eseményre. Ha tisztában lettek volna a „körülményekkel”, nem adták volna ki a teret – írja a Mérce. A polgármester posztjában úgy fogalmaz, hogy: „Mivel ez sem a helyszín, sem a szervezet tevékenységével nem ellentétes, s mivel jómagam is támogatok minden sporttevékenységet, jóhiszeműen én is, és az üzemeltető is engedélyezte május 5-én este a sportrendezvényt.” Fúrész György azt írja közleményében, hogy „sem én, sem pedig közösségünk nem szimpatizál antiszemita, neonáci eszmékkel."

A rendőrség május 5-én adott ki közleményt, mely szerint „a sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból” és „okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése nem kizárólag az eseményre korlátozva”. Erről  azonban a polgármester nem tudott. 

Miután a rendőrség tájékoztatta, Fűrész György „személyesen kérte a szervezőket”, hogy ne tartsák meg rendezvényüket, akik tiltakoztak az ellen, hogy neonácik lennének, magukat „konzervatív, militáns szervezeteknek” titulálva. A polgármester nem tudta „jobb belátásra bírni” a szervezőket, így eseményt rendőri jelenlét kíséretében megtartották.

A polgármester szeeint minden rendben volt. „A rendőrök jelentős erővel vonultak fel, több hatósági ellenőrzést is tartottak, mindent rendben találtak. A szervezők elmondták, hogy a vélt neonáci tevékenységet nem követtek el, nem volt a területen antiszemita megnyilvánulás sem, körözött személyeket nem találtak az igazoltatások során, és önkényuralmi jelképet sem találtak. A rendőrség szakszerű intézkedésének és nyomásának, valamint a kérésemnek eleget téve a sporttevékenység befejezését követően a rendezvényt a szervezők este 21 órakor befejezték a helyszínt rendben átadva, szavukat tartva elhagyták Csókakőt. Az eseményen törvényt sértő esemény, tiltott politikai tevékenység nem történt.”– írja közösségi oldalán. 

Fűrész György 2010 óta Csókakő polgármestere. 2012-ben a községben Horthy Miklós szobrot is avattak, az önkormányzat jóváhagyásával. A szoboravatón a polgármester beszédet is mondott, melyben  Horthy Miklóst méltatta, és a Kárpát-medence „teleszülésére” szólította fel a hallgatóságot. 

(Kiemelt kép: a European Fight Night neonáci küzdősportverseny résztvevői Csókakőn. Fotó: Michael Colborne, Twitter)