A koronavírus óta legnagyobb neonáci esemény készülődik a hétvégén Budapesten

Május 6-án Budapesten rendezik meg európai szélsőjobboldali szervezetek az „European Fight Night” (Európai Küzdősport-est) nevű eseményt, amely a szervezők szerint „a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel lesz a koronavírus óta”.

2023. május 5., 06:30

Szerző:

Az eseményt népszerűsítő bejegyzések szerint 12 különböző országból várnak résztvevőket. A „sportesemény” mellett koncertek is lesznek, valamint szélsőjobboldali divatmárkák árucikkeit is árulják majd. Tilos azonban fényképet vagy videót készíteni, illetve az esemény pontos helyszínét nyilvánosan megosztani. Hasonló rendezvényeket ugyanis Németországban már betiltottak

– írja a Mérce a Bellingcat oknyomozó portál értesülései alapján.

A rendezvény pontos helyszínét csak szombat reggel jelentik be.

Az esemény három főszervezője a magyarországi Légió Hungária, a németországi Kampf der Nibelungen és a Pride France. A Bellingcat szerint a szervezők számos olyan neonáci csoporthoz is köthetőek, amelyek több országban be vannak tiltva.

A Kampf der Nibelungen korábban Európa legnagyobb szélsőjobboldali küzdősport-eseményeinek adott otthont, azonban 2019-ben a német állam betiltotta a rendezvényeket, és razziákat is tartottak. A Bellingcat által megkérdezett szakértők szerint a budapesti esemény tulajdonképpen a német rendezvények pótlásául szolgál, a német határokon túlra helyezve ezzel őket.

(Kiemelt képünk: Az eseményt hirdető plakát részlete egy Telegram-csatornán)