A koronavírus óta legnagyobb neonáci esemény készülődik a hétvégén Budapesten

Május 6-án Budapesten rendezik meg európai szélsőjobboldali szervezetek az „European Fight Night” (Európai Küzdősport-est) nevű eseményt, amely a szervezők szerint „a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel lesz a koronavírus óta”.

2023. május 5., 06:30

Szerző:

Az eseményt népszerűsítő bejegyzések szerint 12 különböző országból várnak résztvevőket. A „sportesemény” mellett koncertek is lesznek, valamint szélsőjobboldali divatmárkák árucikkeit is árulják majd. Tilos azonban fényképet vagy videót készíteni, illetve az esemény pontos helyszínét nyilvánosan megosztani. Hasonló rendezvényeket ugyanis Németországban már betiltottak

– írja a Mérce a Bellingcat oknyomozó portál értesülései alapján.

A rendezvény pontos helyszínét csak szombat reggel jelentik be.

Az esemény három főszervezője a magyarországi Légió Hungária, a németországi Kampf der Nibelungen és a Pride France. A Bellingcat szerint a szervezők számos olyan neonáci csoporthoz is köthetőek, amelyek több országban be vannak tiltva.

A Kampf der Nibelungen korábban Európa legnagyobb szélsőjobboldali küzdősport-eseményeinek adott otthont, azonban 2019-ben a német állam betiltotta a rendezvényeket, és razziákat is tartottak. A Bellingcat által megkérdezett szakértők szerint a budapesti esemény tulajdonképpen a német rendezvények pótlásául szolgál, a német határokon túlra helyezve ezzel őket.

(Kiemelt képünk: Az eseményt hirdető plakát részlete egy Telegram-csatornán)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.