Brüsszel, migráns, LMBTQ, Gyurcsányné – így reagált a Fidesz az EP döntésére

Közleményben reagált a Fidesz az EP döntésére, amelybe minden belefért.

2022. szeptember 15., 17:03

Szerző:

A Fidesz elképesztőnek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva – írta a Fidesz közleményében, amiben az EP által elfogadott állásfoglalásra reagált.

Írásukból kiderül, hogy az Európai Parlament azért „bünteti” Magyarországot és akarja visszatartani az országnak járó EU-s pénzeket, mert „az áprilisi választáson ismét a Fidesz-KDNP győzött, amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat.”

Az ellenzéki EP-képviselőknek is beszóltak

A közleményben a párt szégyennek nevezte, hogy az ellenzéki EP-képviselők „hazájuk ellen szavaztak”. Hansúlyozták, hogy az „élükön Gyurcsánynéval” – vagyis Dobrev Klárával –, aki amúgy jelen sem volt a szavazáson.

A DK sajtóosztálya a 168.hu-nak megerősítette, hogy a párt EP-képviselői megszavazták a jogállamisági jelentést. Ujhelyi István pedig személyesen nem jelent meg szavazáson, arra hivatkozva, hogy hivatalos programja miatt nem tudott részt venni az Európai Parlamenti ülésen. Ujhelyi a jelentés vitanapján arról beszélt felszólalásában, hogy szomorú Magyarország helyzete miatt és igennel szavazna. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a szerdai vita során közölte, az európai támogatásoknak közvetlenül azokhoz kell jutniuk, akik elszenvedik az „autokrata kormány” eljárását.

A Momentum megkeresésünkre közölte, hogy Cseh Katalin is megszavazta a jogállamisági jelentést.  A párt egyúttal jelezte, hogy az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta Cseh Katalin és Donáth Anna módosító indítványát, arról, hogy közvetlen források formájában az Európai Bizottság akkor is támogassa a magyar embereket, ha az Orbán-kormány hibájából jogállami szankciókkal sújtanák az országot.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és egyben EP-képviselője is támogatta a jogállamisági jelentést. 

Az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadták a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést, amely szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának.

(Fotó: Frederick FLORIN / AFP)

Tegnap 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Tegnap 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.