Az EP megszavazta: Magyarország nem teljes értékű demokrácia

Az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalás szerint Magyarország már nem teljes értékű demokrácia, a nekünk járó uniós forrásokat zárolnák.

2022. szeptember 15., 13:19

Szerző:

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott egy állásfoglalást, amelyben kimondják, Magyarország többé már nem teljes értékű demokrácia, hanem választási autokrácia hibrid rezsimje. Az EP felszólítja a dokumentumban az Európai Bizottságot arra, hogy valamennyi Magyarországnak járó uniós forrást zárolják, amíg nem orvosolják a problémákat – írja az Euronews.

A csütörtökön az EP-ben 433 igen szavazattal (123 nem ellenében, 28-an tartózkodtak) támogatott dokumentum annak a 2018-as Sargentini-jelentésnek a frissített változata, melynek nyomán indult el az Alapszerződések hetes cikke szerinti eljárás. A 2019-es EP-választáson nem induló, a parlamenti munkától elköszönő holland Judith Sargentini rapportőri szerepét az Európai Parlamentben a francia Gwendoline Delbos-Corfield vette át, aki tavaly Budapesten is járt.

Az ukrajnai háború hatással van arra, hogy Magyarország hogyan működik a Tanácsban a többi tagállammal. Ez az igazi probléma, amivel szembenállunk, ami érinti az Európai Unió szuverenitását, biztonságát és az Oroszországgal való kapcsolatát. Nagyon aggódunk amiatt, hogy Magyarország ezt aláássa, mert Magyarország talán inkább Putyin és Oroszország oldalán áll, mint az ukrán oldalon – mondta Gwendoline Delbos-Corfield.

Az állásfoglalás szerint a Magyarország már nem teljes értékű demokrácia, a 12 éves Fidesz-kormányzás a választási autokrácia hibrid rezsimjét teremtette meg.

A magyar kormánypárt EP-képviselői és támogatói szerint viszont boszorkányüldözésről van szó, a magyar és a nemzetközi baloldal támogatásával. Szerintük az EU-nak tiszteletben kell tartani a magyar választók akaratát, akik negyedszer választották meg zsinórban Orbán Viktort és kormányát.

A most elfogadott jelentés lényeges újdonsága, hogy részletesen foglalkozik az uniós források kérdésével is. A képviselők ezzel felszólítják az Európai Bizottságot a következőkre: A képviselők javasolják, hogy valamennyi Magyarországnak járó uniós forrást zárolják, amíg nem orvosolják a problémákat.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az uniós vezetők csúcstalálkozóján Brüsszelben, Belgiumban 2022. március 25-én. fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP)

 

 

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Tegnap 20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

2022. október 2., 18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.