Egyetlen fideszes sem megy el a jogállamisági jelentés brüsszeli vitájára

Kell az EU-s pénz, de úgy tűnik, ennyire azért nem. A jogállamisági jelentések vitája 2013-ban és 2018-ban is nagy csinnadrattával zajlott le, mostanra a Fidesz inkább hallgat az egészről.

2022. szeptember 14., 09:38

Szerző:

Egyetlen magyar kormánypárti EP-képviselő sem vesz majd részt az Európai Parlament csütörtöki vitáján a jogállamisági jelentésről, amelyet Gwndoline Delbos-Corfield zöldpárti képviselő készített el. A Magyar Hang arról ír, a korábbi, Tavares- és Sargentini-jelentések vitájával ellentétben most sem Orbán Viktor, sem senki más a Fidesz és KDNP EP-delegációja részéről nem tervezi, hogy a jelentéshez bármiféle minőségben hozzászól, sőt, a vitán sem lesz jelen.

A Magyar Hang az EP médiaszolgáltatójától tudta meg mindezt. Keresték a Miniszterelnöki Sajtóirodát is, az iránt érdeklődve, hogy 2013-hoz és 2018-hoz hasonlóan idén miért nem vesz részt a vitán Orbán, de választ nem kaptak.

A lap online portáljának cikke szerint feltűnő, hogy a Delbos-Corfield jelentés ellen a kormánypártok kommunikációs gépezete semmiféle konkrétumot nem idézett érvként eddig, pedig annak állításai minden eddiginél súlyosabbak. Úgy fogalmaz például,  „a magyar kormány [...] szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon, az Európai Unió alapértékeit pedig Magyarországon egyáltalán nem tartják tiszteletben.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Parlament plenáris ülésén, 2019. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)