Ellenzéki egység az EP-ben: mindenki az Orbán-kormány ellen szavazott – csak Ujhelyi nem volt ott a voksoláson

Demokratikus Koalíció összes EP-képviselője megszavazta az Orbán-kormányt elmarasztaló jogállamisági jelentést, Ujhelyi István pedig hivatalos programja miatt a szavazáson nem, de a vitán részt vett. 

2022. szeptember 15., 14:47

Szerző:

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az Európai Parlament képviselőinek túlnyomó többsége megszavazta azt a jelentést, amely szerint Magyarország folyamatosan távolodik az Európai Unió alapértékeitől, és a teljes értékű demokrácia helyett ma már a „választási autokrácia” jelzővel illethető. A jelentést 433 igen, 123 nem és 28 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament. Nagy valószínűséggel a kormánypárt EP-képviselői nemmel szavaztak, a kérdés az, hogy a Magyarország számára kínos jelentéssel kapcsolatban hogyan szavaztak az ellenzéki politikusok. 

A DK sajtóosztálya a 168.hu-nak megerősítette, hogy a párt EP-képviselői megszavazták a jogállamisági jelentést. Ujhelyi István pedig személyesen nem jelent meg szavazáson, arra hivatkozva, hogy hivatalos programja miatt nem tudott részt venni az Európai Parlamenti ülésen. Ujhelyi a jelentés vitanapján arról beszélt felszólalásában, hogy szomorú Magyarország helyzete miatt és igennel szavazna. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a szerdai vita során közölte, az európai támogatásoknak közvetlenül azokhoz kell jutniuk, akik elszenvedik az „autokrata kormány” eljárását.

A Momentum megkeresésünkre közölte, hogy Cseh Katalin is megszavazta a jogállamisági jelentést.  A párt egyúttal jelezte, hogy az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta Cseh Katalin és Donáth Anna módosító indítványát, arról, hogy közvetlen források formájában az Európai Bizottság akkor is támogassa a magyar embereket, ha az Orbán-kormány hibájából jogállami szankciókkal sújtanák az országot.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és egyben EP-képviselője is támogatta a jogállamisági jelentést. 

 

(Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)