Bíróságra viszi a kirúgott GYSEV vezérigazgató-helyettes ügyét Ausztria

November elején Lázár János építési és beruházási miniszter elbocsátotta Hana Dellemant, a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vezérigazgató-helyettesét, az ausztriai kirendeltség vezetőjét. Az osztrák szaktárca akkor azt közölte, hogy Hana Dellemannt érdemi indoklás nélkül távolították el posztjából, ezért jogi útra szeretnék terelni az ügyet  – emlékeztet az RTL Híradó.

2023. december 1., 20:51

Szerző:

Leonore Gewessler, Ausztria környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere az RTL Híradónak elmondta: a hét elején fordultak a magyar bíróságokhoz GYSEV vezérigazgató-helyettesének kirúgása ügyében, akit Lázár János novemberben indoklás nélkül menesztett. Lázár korábban arról beszélt, hogy akár minden osztrák érdekeltséget kivásárolna a GYSEV-ből a magyar állam. Ausztria közlekedési minisztere viszont nem lát indokot arra, miért kéne eladni a részvényeket.

A GYSEV osztrák-magyar vasúttársaságnak három tulajdonosa van: az osztrák és a magyar állam, valamint a Strabag nevű ausztriai cég. A magyar fél a többségi tulajdonos, 65,5 százalékát birtokolja a cégnek, 28,3 százalékot az osztrákok, míg a Strabagnak 6,3 százalékos tulajdonrésze van.

Leonore Gewessler az RTL Híradónak elmondta, a cégnek nagyon eredményes közös történelme van, amely azon alapszik, hogy külön döntenek a saját országukra, a saját hálózatukra vonatkozó kérdésekben, erről szerződéses megegyezések is születtek. Ám ez a megegyezés csak az idei év elejéig tartott, amikor az első jeleit látták annak, hogy a közös döntéshozatal egyre nehezebb. Ennek egyik példájának nevezte a GYSEV osztrák vezetőjének menesztését.

„Természetesen ezt nem fogadhatjuk el, mivel ez ellentétes a régóta fennálló szerződéses megállapodásunkkal, ezért is kell most bírósághoz fordulnunk. Arra kértük a magyar bíróságokat, hogy változtassák meg ezeket a döntéseket” – nyilatkozta az osztrák közlekedési miniszter.

Lázár János nemrégiben felvetette, hogy megvásárolná a Strabag tulajdonrészét, ám később már arról is beszélt, hogy akár minden osztrák érdekeltséget kivásárolna a GYSEV-ből a magyar állam, és tettek is ajánlatot a legkisebb tulajdonos Strabagnak. Lázár hozzátette, a következő tíz évben 6500 milliárd forintot kér a kormánytól vasútfejlesztésre, ebből 1500 milliárdot finanszírozna az Európai Unió.

(Kiemelt képünk: Gewessler (ZÖLD) osztrák környezetvédelmi miniszter egy interjú során a bécsi éghajlatvédelmi minisztériumban. Fotó: Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)