Több mint két milliárdos kártérítést követeltek Lázárék, de végül ők fizethetnek

Visszanyalt a fagyi: elutasította a bíróság a Magyar Tenisz Szövetség kártérítési igényét, egyúttal majdnem 16 millió forint kifizetésére kötelezték őket. 

2023. november 10., 11:22

Szerző:

A Kecskeméti Törvényszék elutasította a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) több mint 250 millió forintos kártérítési igényét, amelyet a szervezet az előző főtitkára, Richter Attila ellen nyújtott be. Az rtl.hu információ szerint a döntés nem jogerős, de az elsőfokú ítélet alapján hiába állították a volt főtitkárról, hogy kárt okozott, amikor aláírt egy torna rendezéséről szóló szerződést, a bíróság szerint nem járt el gondatlanul, a döntéseket pedig valójában nem is ő hozta. Továbbá a szövetségnek még fizetnie is kellene 16 havi munkabérnek megfelelő összeget, azaz csaknem 16 millió forintot.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy 2020-ban az MTSZ 2,5 milliárd forintos konszolidációt kapott a kormánytól. Az akkori elnök, Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő több tétellel is indokokolta a pénzügyi gondokat, többek között azzal, hogy a szövetségnek az utolsó pillanatban le kellett mondania a magyarországi WTA-torna rendezését. 

A felszínre került problémák megoldása végett Lázár János fideszes képviselő vette át a szövetség irányítását, és pert indított a korábbi főtitkár ellen, akitől 252 millió forintot követeltek, ugyanis szerintük Richter Attila bizonytalan körülmények között elnökségi felhatalmazás nélkül írta alá a WTA-torna rendezéséről szóló szerződést, amelynek lemondására kényszerültek, emiatt a WTA-tornák jogtulajdonosa eredetileg 1,6 millió dollárt, valamint 550 ezer eurót kért, ezt azonban csökkentették 252 millió forintra, tehát a főtitkártól követelt kártérítés összege is ennyi lett.

 

 

A bíróság azonban ellenkező következtetésekre jutott. Az rtl.hu birtokába jutott ítélet szerint ugyanis Richter előzőleg egyeztetett a döntésről. 

„A bíróság álláspontja szerint az alperes mint főtitkár az elnök illetve az elnökség által meghozott döntések, valamint a közgyűlés által elfogadott határozatok alapján hajtotta végre a feladatokat, ekként nem volt megállapítható, hogy olyan önálló döntéseket hozott, melyek meghatározó befolyást gyakoroltak az egész szakszövetség működésére” – áll az ítéletben. Illetve a torna lemondásáról sem ő döntött, előzetesen tájékoztatta az elnökséget, és a lehetséges követkeményekről (a pénzfizetési kötelezettségről) is beszámolt. 

Ezzel együtt tárgyalták Richter Attila viszonkeresetét, amelyben többek között

16 havi ki nem fizetett bérét követelte. Ezt a bíróság indokoltnak találta, ezért a volt főtitkárnak 15,8 millió forint jár, továbbá a szövetségnek kell megfizetnie az 5 millió forintos perköltséget is.

 

(Kiemelt képünk: Lázár János Hivatalos Facebook-oldala.)

 

 

 

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.