Lázár János támogatná a budapesti dugódíjat

Közelekdési kérdésekről kérdezte Lázár János építési és közlekedési minisztert a Blikk. Mint kiderült, támogatná a budapesti dugódíj bevezetését, Vitézy Dávid kritikáira viszont azért nem reflektálna, mert „nem akar beleszólni a budapesti főpolgármester-választásba”.

2023. november 8., 16:14

Szerző:

„A budapesti utakon óriási a forgalom, ezeket nem arra tervezték, hogy ennyien és ennyiféle járművel használják. Ahhoz szűkek, hogy legyen rajtuk villamos, troli, autóbusz, autó, gyalogosforgalom, roller, kerékpár. A biciklis közlekedést támogatni kell, de csak úgy, hogy a biciklisek ne legyenek veszélyben. Ugyanakkor Budapestre sokan járnak be autóval, tőlük nem elvárható, hogy biciklivel jöjjenek” – osztotta meg gondolatait a fővárosi kerékpáros közelekdésről Lázár János a Blikkel.

A dugódíj bevezetését firtató újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: 

„Ha drágább a belvárosban a parkolás és az autózás, igen, ott az emberek áttérnek a tömegközlekedésre és tisztábbak a nagyvárosok.”

Arra, hogy a válasza a jobboldalon eretnek gondolatnak számít így felet: „Számos eretnek gondolatom van. A saját gondolataimat képviselem.”

Az interjúban MÁV helyzete is szóba kerül. Kiderül például, hogy a minisztérium decemberben felülvizsgálja a bezárt vasútvonalak kérdését, mennyire váltak be helyettük az autóbuszok: „Mindenkit elviszünk, a busz mindig oda áll majd a vasúti pályaudvarra, ha bezárunk egy vasútvonalat. De meg kell vizsgálnunk, mit szólnak hozzá az emberek, ha elégedetlenség van, azt mérlegelni kell. Ez most egy próbálkozás volt. Az biztos, hogy 2023-ban Magyarországon többen utaztak így, mint korábban. Jó ajánlatot tettem nekik az olcsó jeggyel és vármegyei bérlettel.”

Az interjú során Vitézy Dávid, korábbi közlekedési államtitkár kritkájával is szembesítették a minisztert, aki a következőképpen reagált: 

„Nem akarok beleszólni a budapesti főpolgármester-választásba, ezért Vitézy úrra nem reflektálnék.”

(Kiemelt képünk: Lázár János Hivatalos Facebook oldala.)