Lázár János zsebre tenné a dögbizniszt

Lázár János magának privatizálná az elhullott állatok elszállítását – szúrta ki egy salátatörvényben a K-monitor.

2023. október 31., 18:30

Szerző:

Észrevétlenül maradt, hogy egy egyeztetésre október közepén kitett salátatörvény Lázár János Jövő Nemzedék Földje Alapítványának adná ingyenes vagyonjuttatásként az ATEV Fehérjefeldolgozó nevű állami cég többségi tulajdonát. A véleményezésre adott 7 nap azóta le is járt – írja a K-monitor. 

Az ATEV egy évi 20-30 milliárdos árbevételű cég, ami ráadásul nem működik rosszul: az elmúlt években milliárdos adózott eredménnyel zárt. Ráadásul fix bevételként számolhat uniós agrártámogatásokkal. Ennek ellenére az állam szabadulna a tulajdonától – ahogy ingyen elosztogatott az elmúlt években ezermilliárdos ingatlan- részvény- és céges vagyont olyan „magánalapítványokba”, amelyekben vezető kormánytagok ülnek a kuratóriumban. E vagyon ma már az alapítványoknak fiall: az ATEV bevételéből például Lázár szívügye, a mezőhegyesi ménesbirtok működhet. 

Az ATEV Zrt. 1949-ben alakult Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalat néven, amely 1993-ban részvénytársasággá alakult. A jelenleg átlagosan 420 főt foglalkoztató ATEV Zrt. tevékenysége (állati melléktermékek ártalmatlanítása, feldolgozása) kiemelten fontos közegészségügyi, állategészségügyi, járványügyi, higiéniai, környezetvédelmi és gazdasági szempontból. 

A társadalmi egyeztetés lezárulása után hamarosan sor kerülhet a törvényjavaslat benyújtására és elfogadása esetén a tényleges ingyenes vagyonátadásra is – írja a civil szervezet. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Kiemelt kép: Lázár János hivatalos Facebook-oldala)

2023. december 5., 10:47

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

2023. december 5., 10:37

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.