Balog Zoltán roadshow-zik az egyházmegyékben és magyarázkodik

Balog Zoltán időn szán rá, hogy minden egyházkerületi lelkész számára elmagyarázza, hogy miről is van szó. 

2024. március 6., 20:05

Szerző:

Balog Zoltán – mint dunamelléki református püspök – „a személyét és egyházat érintő közéleti botrány kapcsán” azt mondta, minden egyházkerületi lelkész számára igyekszik fórumot teremteni arra, hogy megbeszéljék a közelmúlt történéseit – írja a 444.hu. Elmegy minden egyházmegye lelkészi karához és a hétvégén találkozik minden gyülekezet főgondnokával is – olvasható a parokia.hu-n.

Balog Zoltán elmagyarázza, hogy személye maga, a „református egység” 

A zsinati lelkészi elnöki tisztségéről való lemondása kapcsán kifejtette, hogy míg a püspöki tisztség elsősorban lelki vezetői megbízatás és így befelé szól, addig a Zsinat lelkészi elnöke közéleti szerepben kifelé képviseli az egyházunkat a többi egyház, a kormányzat, a társadalom felé.

Balog Zoltán elmondta, hogy lelkészi elnöki tisztségről lemondásával azt az egységet szerette volna megvédeni, mely az elmúlt években kialakult mind a magyarországi, mind pedig a Kárpát-medencei református egyházkerületek között. Hozzátette: Isten a külső támadásokat is fel tudja használni arra, hogy bejárjuk lelki utunkat, odataláljunk, ahol a szolgálatunk helye van. Ő maga kész bejárni ezt az utat – írja a parokia.hu. 

A püspök elmondta, az elmúlt három évben az egyházkerület gyülekezeteinek kétharmadát látogatta meg, a januári anyaországi és felvidéki lelkésztalálkozó rekordnagyságú résztvevői létszáma pedig csak megerősítette abban, hogy ami a szolgatársi közösség megerősödésében elindult, azt nem szabad abbahagyni, tovább kell vinni. 

Kifejezte, mennyire hálás a baranyai egyházmegye helyzetének rendezéséért, és bízik benne, hogy nemcsak a személyi kérdéseket rendezték, hanem elindult egy lelki és szervezeti átalakulás is. Január 1-től újra van kebelbeli esperese az egyházmegyének, Wébel Zsolt.

Szót ejtett arról is, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a teológushallgatók toborzására, ennek köszönhetően a két évvel ezelőttihez képest már kétszer annyian jelentkeztek a lelkészképzésre. Emellett egyházkerületi forrásokból biztosítanak ösztöndíjat a munka világából jövő  teológushallgatók számára. Több egyházközséget felminősítettek, missziói egyházközségeket alapítottak és foglalkoznak a fogyatkozó gyülekezetek problémáival. 

Mint arról beszámoltunk, összeült a magyarországi református egyház legfőbb törvényhozó testülete, amelyen a tisztségviselők négyötöde vett részt. A tanácskozás egy titkos szavazással ért véget, melyen a jelenlévők 86 százaléka Balog Zoltánt bizalmáról biztosította, így a korábbi várakozások ellenére nem mondott le a Magyarországi Református Egyház Zsinat elnöki posztjáról. Balog Zoltán beismerte, hogy amikor kikérték a véleményét a bicskei pedofilügyben ügyben, ő úgy nyilatkozott, hogy K. Endre megérdemli a kegyelmet.

(Kiemelt kép: Balog Zoltán Facebook-oldala)