Balog Zoltán nagyon sajnálja a református híveket, és saját magát is

Balog Zoltán szerint a bicskei pedofilügy egy hisztériakeltés, melynek áldozatai rajta keresztül a református hívek, amit nagyon sajnál. Saját magát is sajnálja. A valódi áldozatok fel sem merülnek Balog kiszivárgott friss levelében.

2024. február 24., 10:00

Szerző:

Balog Zoltán azon sajnálkozik, hogy milyen nehéz lehet a református híveknek „elviselni mindazt, ami a médiából, a politikából, az utcáról, közvélemény egy része felől árad személyemen keresztül egyházunk felé. Nekem sem könnyű, hiszen valamilyen módon ott vagyok ennek a hisztériakeltésnek az eredőjénél, még akkor is, ha valójában egy kegyelmi ügyként indult hógolyóból lett lavina.” A Hvg.hu szerkesztőségéhez Balog a kiszivárgott friss levelében szó sincs a valódi áldozatokról. Balog Zoltán beismeri, hogy hibázott, de. 

Balog Zoltán továbbra sem kételkedik K. Endre „ártatlanságában”

„Végzetesnek bizonyuló hibám az volt, hogy nem voltam elég körültekintő. Hiszen, ha valakit pedofil bűncselekménnyel hoznak összefüggésbe, akkor a széles nyilvánosság előtt menthetetlen az ügy, még ha nem is pedofilként ítélték el” – fogalmaz önmagát mentegetve Balog. Arról ugyanakkor nem szól a levele, hogy K. Endrét nemcsak „összefüggésbe hozták” egy pedofil bűncselekménnyel, hanem elítélték azért, mert a bicskei nevelőotthon pedofil igazgatójának áldozatait vette rá arra, hogy vonják vissza a bántalmazójuk, V. János ellen tett vallomásaikat. A lap azt írja, hogy Balog úgy beszél saját magáról a levelében, mint akit politikai célból támadnak ambiciózus emberek az egyházon belül is:

„Az egyházat akarják olyan módon meggyengíteni, hogy elfogyjon a bátorságunk kiállni az evangéliumi igazságok mellett. Ebben az én személyem, az általam elkövetett hiba csak eszköz.”

A Hvg-hez eljutatott levél szerint Balog azzal zárja gondolatit, hogy „védjük meg egyházunk összetartozását, egységét. Ha az evangéliumi egységért áldozatot kell hozni, hozzuk meg! Erre én magam is kész vagyok”.

Balog arról egy szót sem írt levelében, hogy miért ítélték el a bicskei pedofil igazgatót segítőjét

Ahogy arról korábban beszámoltunk, K. Endre módszereiről vallottak a nevelők és az áldozatok. Különböző juttatások ígért a gyerekeknek K. Endre azért cserébe, hogy hallgassanak az őket ért abúzusról. Ha ez nem vezetett célra, akkor fenyegetőzött. Volt gyerek, akit pénzzel, volt, akit egy síelés ígéretével próbált meg a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettese rávenni arra, hogy titkolja el az ellene elkövetett bűncselekményeket. Pop Mert, a bicskei gyermekotthonban történt zaklatások miatt rendőrségi feljelentést tevő áldozat, Bárnai Árdád, az intézmény egykori nevelője és Schmidt Erika élménypedagógusa beszélt az RTL Házon kívül című műsorában K. Endre módszereiről. 

Az igazgatóhelyettes, akit a gyerekek Endre bácsinak neveztek 26 éven át dolgozott együtt az igazgatóval, aki több gyereket szexuálisan zaklatott. A gyerekek szerették Endre bácsit – mondta el Bárnai Árpád -, ám amikor kiderültek a zaklatási ügyek, az igazgatóhelyettes tőle azt kérte, hogy ne beszéljen erről a gyerekekről, se mással. „Endre bácsi megkereste őket, van, akit fenyegetett is, hogy ne merjen a dologba beleállni” - fogalmazott Pop Mert. A riportból kiderült: volt, akit pénzzel próbált meg rávenni, hogy vonja vissza a vallomását, volt, akit azzal fenyegetett meg, hogy ha nem másítja meg a vallomást, elszakítják a testvérétől.
Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket – jellemezte a helyzetet Bárnai Árpád.

(Kiemelt képünküön: Balog Zoltán református püspök. Kép forrása: Magyarországi Református Egyház)