444: Az Orbán-család ügyvédje védte a pedofil iskolaigazgatót

Megerősítette az Orbán-család céges ügyvédje, hogy ő védte a pedofil iskolaigazgatót. Szmulai István szerint erről az tehet, hogy Fejér megyében praktizál, más kapcsolat nincs az Orbán-család és Vásárhelyi János között. 

2024. február 11., 16:33

Szerző:

Szmulai István, az Orbán-család cégeinek ügyvédje megerősítette a 444-nek, hogy ő védte a 2017-ben indult, 2019-ben zárult perben Vásárhelyi Jánost, a bicskei gyermekotthon pedofília miatt később elítélt igazgatóját. Mint elárulta: a pedofíliával akkor még csak vádolt igazgató családtagjai, konkrétan a testvére kérte fel őt a védelem ellátására. Ő képviselte a pedofilbűncselekmények és a kényszerítés miatt indult eljárásban is. Nincs tudomása arról, hogy Vásárhelyi is adott volna be kegyelmi kérvényt. K. Endrének pedig nem látta el a képviseletét,

nincs köze az igazgatóhelyettes botrányokat okozó kegyelmi kérvényéhez.

Az ügyvéd azt is megerősítette, hogy korábban dolgozott az Orbán családhoz kötődő cégeknek. Ellátta a Nehéz Kő (névváltás után: FuvarozNak) jogi képviseletét, illetve – állítása szerint rövid ideig – a NAKK Zrt-ben felügyelőbizottsági tag is volt.

Szmulai azt állítja, az érintett cégekhez azért kérték fel, mert székesfehérvári ügyvéd, tehát abban a városban dolgozik, ahol a cégek székhelye is volt. Azt állítja, nem áll rokonságban a miniszterelnök családjával és nem is ismerte őket a megbízások előtt. Némi időbeli átfedés volt Vásárhelyi védelme és az Orbán-cégeknek végzett munkák közt, de

„nincs semmilyen kapcsolat a miniszterelnök családja és Vásárhelyi úr között”

– hangoztatta az ügyvéd.

A Nehéz Kő tulajdonosai évekig a miniszterelnök apja, Orbán Győző, illetve testvérei, ifjabb Győző és Áron voltak. A cég tulajdonosa 2021 közepe óta a NAKK, ebben egy ideig többségi tulajdonos volt Orbán Áron. A cég 2023 vége óta felszámolás alatt áll – írja a hvg.hu.

A gyermekotthonban történteket 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsora tárta fel – emlékeztet a kegyelmi botrányt kirobbantó 444. Két áldozat, Illés Levente és Pop Mert arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket. Az igazgató és egy másik pedofil nevelő ellen majd egy évvel később, 2017 augusztusában emeltek vádat. A vádirat szerint az otthont 26 éven át igazgató Vásárhelyi különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat orális szexre. Vásárhelyi amúgy Bicske díszpolgára, a rangos gyermekvédelmi kitüntetés, a Bárczy-díj birtokosa volt.

„A vád tekintetében is zárja ki a bíróság a nyilvánosságot” – ezzel a felszólalással kezdte meg munkáját Vásárhelyi János védőjeként a munkáját a védőügyvéd – írják. Szmulai István tehát azt akarta elérni, hogy a sajtó ne ismerje meg a részleteit a bicskei pedofil igazgató ügyének. Ezt nem sikerült elérnie, ezért lehet tduni, hogy az igazgató legalább tíz kiskorú fiút molesztált.

Korábban szintén a 444 írta meg, hogy felcsúti fideszes körökig vezetnek K. Endre kapcsolatai, akinek Novák Katalin kegyelmet adott.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy ügyvédi talár és egy irattáska hever egy tárgyalóterem padján. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)