Azzal fenyegetik a státusztrövény miatt távozó tanárokat, hogy soha többé nem taníthatnak

A TASZ jogvédő szervezet számos olyan esettel találkozott, amelyben hatalmi pozíciójukkal visszaélve szándékosan nehezítik meg a távozó pedagógusok dolgát.

2023. augusztus 1., 11:01

Szerző:

Helyenként a bonyolult jogi szabályozást szándékosan félreértelmezve tesznek keresztbe a státusztörvény miatt távozó tanároknak – közölte a TASZ jogsegélyszolgálatot is működtető szervezet jogásza az RTL-lel. Többen azzal keresték meg őket, hogy

azt mondták nekik, ha kilépnek, soha többé nem taníthatnak, miközben ennek jogi akadálya nincsen, közalkalmazottak esetében nincs ilyen szabály.

A kifizetésekkel és a szabadságokkal szintén próbálnal trükközni: augusztus elsejéig fennálló feltételek mellett távozó pedagógusoknak meg kell kapniuk az utolsó havi bérüket is, illetve szabadságukat meg kell váltani abban az időszakban, amikor már a lemondási idejüket töltik – magyarázta Takács Ádám. 

Több munkáltató azzal próbálkozik, hogy ebben az időszakban kiveteti a szabadságát a munkavállalóval, ez pedig jogellenes. Illetve a végkielégítéseket is csökkentett mértékben fizetik ki.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)