Az összefogás vége? Nekiment a DK a Momentumnak

Varju László a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa szerint a Momentum az ellenzék győzelmét veszélyezteti azzal, hogy elzárkózik a közös jelöltállítástól és az előválasztástól Győrben, Szigetszentmiklóson és Dunakeszin.

2024. március 10., 10:39

Szerző:

Nem sikerült megegyezni a közös ellenzéki jelölt személyéről Győrben, Szigetszentmiklóson és Dunakeszin. A DK ezért előválasztást kezdeményezett ezeken a településeken, azonban a Momentum ettől elzárkózik, és ezzel az ellenzék győzelmét veszélyezteti – álltja Varju László, a DK országgyűlési képviselője.

„Jól ismerjük a Fidesz választási törvényét: ha az ellenzék nem egy közös jelöltet, hanem több külön jelöltet indít bárhol az önkormányzati választáson, akkor vereségre van ítélve, mert nem a többség győz, hanem a legtöbb szavazatot kapó jelölt”

– mondta Varju, aki a DK nevében arra kéri a Momentumot, hogy ne csak szavakban támogassák az előválasztást, hanem a gyakorlatban is. „Ne féljenek a választók akaratától, adják az emberek kezébe a döntést” – tette hozzá.

Szigetszentmiklóson 2019-ben győzött az ellenzéki összefogás. Idén a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd Kocsis Évát, a DK választókerületi elnökét támogatja, míg a Momentum Gyurcsik József szigetszentmiklósi önkormányzati képviselőt indítja – emlékeztet a 24.hu

Dunakeszin öt éve a Fidesz nyert. A polgármesteri széket a Momentum Cseresznyés Csillával, a párt helyi politikusával, a DK Tonzor Péterrel, a párt korábbi országgyűlési képviselőjelöltjével hódítaná el.

Győrben még zavarosabb a kép. Ott a helyi szinten 2019-ben és 2022-ben is veszítő, DK-s Glázer Tímea, Pintér Bence, az ugytudjuk.hu című helyi portál főmunkatársa, akit a Momentum és az LMP támogat, valamint a szexbotránya után visszatérni szándékozó, korábbi polgármester Borkai Zsolt is a Fidesz legyőzésére vállalkozik.

Eközben a fővárosban

Egy évvel az önkormányzati választások előtt átírták a választási szabályokat, ezzel szűkül az ellenzék mozgástere. A javaslatokat  kedden elfogadta az Országgyűlés 130-5 arányban. A legfontosabb változás a kompenzációs listát érinti, ehhez a tízezer főnél nagyobb településeken jövőtől csak az a jelölőszervezet állíthat kompenzációs listát, amely a település egyéni választókerületeinek legalább kéthardmában képviselőjelöltet indít, eddig elég volt a felében is.

Az ATV úgy értesült, hogy hivatalosan ugyan még nem jelentették be, de meglehet a Fidesz főpolgármester-jelöltje Szentkirályi Alexandra jelenlegi kormányszóvivő személyében, aki a Tarlós-érában a főolgármester egyik helyettese volt, neve már hónapokkal ezelőtt felmerült, mint Karácsony Gergely lehetséges kihívója.

(Kiemelt képünk illusztráció. 10 éves a Demokratikus Koalíció, Fotó: Merész Márton/168)