ATV: Szentkirályi Alexandra lehet a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Szentkirályi Alexandra jelenlegi kormányszóvivő a Tarlós-érában a főolgármester egyik helyettese volt, neve már hónapokkal ezelőtt felmerült, mint Karácsony Gergely lehetséges kihívója.

2024. március 9., 12:21

Szerző:

Az atv.hu szerint a tervek szerint a jövő héten bejelentik, kit jelöl főpolgármesternek a Fidesz-KDNP. Az oldal kormányközeli forrásai szerint Szentkirályi Alexandra lehet a befutó. Orbán Viktor miniszterelnök a decemberi Kormányinfón mondta el, hogy március elején megnevezik a Fidesz főpolgármester-jelöltjét, addig minden más, ami ezen túl van, „budapesti kávéházi legenda”.

Az elmúlt hónapokban számos név felmerült a Fidesz lehetséges jelöltjeként, a kormányközeli Magyar Nemzet például négyet is bedobott február közepén: a lap azt írta, hogy Wintermantel Zsolt, Sára Botond főispán, Fürjes Balázs és Kubatov Gábor pártigazgató neve is felmerült Karácsony Gergely kihívójaként.

Szentkirályi Alexandrát már 2023 óta emlegetik az esélyesek között. Tarlós István korábbi főpolgármester már tavaly nyáron célozgatott rá. „Ősbudaiként viszonylag jól ismerem a várost, a saját politikai közösségemnek pedig használni szeretnék, ezért elmondom, hogy szerintem talán volt helyettesem, Szentkirályi Alexandra az, aki a legtöbb szavazatot lenne képes produkálni” – mondta Tarlós István korábbi főpolgármester a Híradó.hu-nak adott interjújában.

A jelenlegi kormányszóvivő februárban egy kormányinfón azt mondta: érti a találgatásokat, de hozzá semmilyen felkérés nem érkezett, jelenleg a kormányszóvivői feladatokra koncentrál.

Karácsony Gergely magabiztosan ítéli meg esélyeit a júniusi főpolgármester-választáson, de van oka aggódni is, mert a Fidesz-kétharmad által nemrég átírt szabályok veszélyeztetik közgyűlési támogatottságát, és kulcsszereplővé léptethetik elő a Kutyapártot és a Mi Hazánkat. 

Karácsony optimista, szerinte nem is igazán számít, kit indít ellene a Fidesz. Korábban úgy nyilatkozott: „nincs jelentősége, ki lesz végül a kormánypártok jelöltje. Nekem a Fidesz Budapestet elnyomó politikájával van bajom. Hogy ezt a politikát egy mély vagy egy magas hangú, egy férfi vagy egy nő, egy fiatal vagy egy idősebb jelölt fogja képviselni, lényegében mindegy, a választóknak is.”

Szalay-Bobrovniczky Szentkirályi Alexandra

A 36 éves Szentkirályi Alexandra az egyik legaktívabb magyar politikus a TikTokon. Férje Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, volt londoni nagykövet, a Századvég tulajdonosa. A kormányszóvivő jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerezte. Pályafutását a Fidelitasban kezdte, egy gyermeke van.

(Kiemelt kép: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

12:37

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.