Varju László, a DK képviselője másodfokon is bűnös testi sértés bűntettében

Testi sértés bűntettében elmarasztalta Varju László DK-s országgyűlési képviselőt csütörtökön kihirdetett másodfokú ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla.

2024. február 22., 17:28

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék tavaly januárban választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekményben, valamint garázdaság bűntettében találta bűnösnek az ellenzéki politikust, aki 2018 decemberében több társával az MTVA székházában a feladatukat ellátó biztonsági őröket fenyegette, őket megtámadta. Ezt a döntést egészítette ki most az ítélőtábla azzal, hogy Varju László a testi sértés bűntettét is elkövette.

A másodfokú bíróság azonban az ügyészi indítvánnyal ellentétben nem ítélte a vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, hanem helyben hagyta az első fokon kiszabott pénzbüntetést.

A táblabíróság végzésében nem állapította meg a mentelmi jog megsértésének tényét, amely a védelem érvelésében szerepelt.

A Fővárosi Ítélőtábla bírája indoklásában úgy fogalmazott, hogy Varju László az MTVA székházában tartózkodva védett területre, a televízió stúdiójába akart behatolni, ehhez pedig nem volt joga, így a biztonsági őrök a feladatukat teljesítették akkor, amikor a képviselőt ebben megakadályozták.

Varju László ezt követően alkalmazott erőszakot, aminek következtében a biztonsági őr nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.
Az ítélőtábla enyhítő körülményként állapította meg az eshetőleges szándékot, illetve a jelentős időmúlást – tette hozzá a bíró.

Az ítélet nem jogerős, Varju László és védője felmentésért fellebbezett, míg az ügyész három munkanap gondolkodási időt kért.

A DK-s politikus az ítélethirdetés után újságíróknak azt mondta, szerinte törvénysértő határozat született és az igazáért küzdeni fog, valamint azt kérte megjelent híveitől, hogy ebben támogassák. Varju László úgy fogalmazott, hogy újságírói kérdésekre a bíróság ítéletének kézhezvétele után kíván válaszolni.

„Becstelen, tisztességtelen ítéletben büntette meg a bíróság Varju Lacit” – így reagált Gyurcsány Ferenc a Fővárosi Ítélőtábla döntésére. „Lacinak az a bűne, hogy nem engedte megveretni magát a TV-székházban. Gyalázatos!” – kommentálta az ítéletet a DK elnöke, egyúttal kijelentette azt is, hogy „egyszer majd tanúként meghallgatunk mindenkit, akik Orbán törvénytelen rendszerének szolgálatába szegődtek”.

 Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is részt vett a tárgyaláson. Fotó: DK sajtó

Korábban Donáth Anna élesen kritizálta a DK módszereit, konkrétan azt mondta, hogy a párt a hazugság kultúráját képviseli, most azonban támogató hangnemben szólalt meg az ügyben:

„Mintha Franz Kafka novellájából írt volna bírósági tárgyalást a Hollószínház. Varju Lászlót garázdaságért és testi sértésért elítélte a bíróság, mert a parlamenti képviselő megszorította egy biztonsági őr vádliját. A valóság ezzel szemben az, hogy Varju Lászlót egy csapat biztonsági őr leteperte és bántalmazta, miközben a munkáját végezte. Parlamenti képviselőként, egy közintézményben, békés eszközökkel próbálta felhívni az állami média jogellenes működésére a figyelmet. Teljes szolidaritásom Varju Lászlóé, aki remélem, hogy fellebbez, mert ez az ítélet tarthatatlan, megcsúfolása a jogrendszerenek” – írta Donáth Anna.

A közpénzből finanszírozott MTVA is reagált a döntésre

A Gyurcsány párt politikusát, Varju Lászlót a Fővárosi Ítélőtábla a mai napon elítélte. A DK-s képviselő a bíróság döntése értelmében bűnözőnek nevezhető – írta az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-nek.

(Kép: Testi sértés bűntettében elmarasztalta Varju László DK-s országgyűlési képviselőt másodfokú ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla. 2024.02.22. Fotó: DK sajtó)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.