Az elhízás szoros összefüggést mutat a Covid-19 megbetegedéssel és halálozással

A Magyar Elhízástudományi Társaság a kormányok és egészségügyi döntéshozók figyelmét kéri.

2021. március 4., 07:16

Szerző:

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a Covid-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint. A Magyar Elhízástudományi Társaság a világszervezet tagjaként szignálta a Global Obesity Forum Deklarációját, amely azonnali cselekvésre hívja fel a kormányok és egészségügyi döntéshozóik figyelmét az elhízás kiemelt kezelésére különös tekintettel a Covid-19 pandémiára.

A deklaráció legfontosabb üzenete: Az elhízás betegség, további megbetegedések kockázati tényezője, többek között a Covid-19 kimenetelét jelentősen rontó rizikófaktornak tekintendő, ezért megelőzése prioritást érdemel. Az elhízás hosszú távú kezelése a teljes életútra kiterjedően - a fogantatás előtti időszaktól a gyermekkoron át egészen az idős korig -, valamint a Covid-19-ből való felépülés során, az egészségügyi ellátórendszer keretében széles körű társadalmi összegfogás mellett valósítható meg világszerte.

A farmakológiai, életmódbeli, viselkedésterápiás és sebészeti beavatkozásokat, vagy az újszerű kezelési stratégiákat (például telemedicina) minden túlsúlyos ember számára elérhetővé kell tenni.

Az egészségügyi rendszer szakmai és strukturális fejlesztése elkerülhetetlen a Covid-19-re adott releváns válasz és az elhízással élők megkülönböztetésmentes ellátása érdekében, továbbá a társadalmi, gazdasági, környezeti rendszerek összehangolt alakítása nélkülözhetetlen a multifaktoriális eredetű globális elhízás kezelésében.

 

 (Kiemelt képünk illusztráció: 168 archív)