Az azonnali jogvédelmet adó perek nyithatnak megoldást az akkugyárak ellen tiltakozó civileknek

Az eredménytelen közmeghallgatások helyett, egyre több helyen alakul külön munkabizottság az akkuberuházás ellenőrzésére a helyi önkormányzatoknál. A pedig civilek egyesületekbe, szervezetekbe tömörülve veszik fel a kesztyűt az akkugyárak ellen.

2023. november 14., 12:05

Szerző:

Az elmúlt hónapokban számos környezetvédelmi, egészségügyi, jogi, engedélyeztetési aggályról és lakkossági tiltakozásokról írtunk, melyek sorra kifulladtak az akkugyárakat illetően. A gödi akkugyár esetében természetvédelmi területen irtottak ki fákat Duna-parton. Arról is beszámoltunk, hogy kobalt és nikkel mérgezte az akkugyár dolgozóit, és kiderült hogy elsumákolták a veszélyes anyagok bejelentését Iváncsán. Aztán kiderült, hogy Környezetvédelmi határozathozatal helyett környezetvédelmi szerződéssel kedvez a kormány az akkumulátorgyáraknak, tehát bírságok miatt sem kell aggódniuk. A kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel.  A közmeghallgatások szabályain is változtatott a kormány, miszerint a közigazgatási hatósági eljárásban kötelező közmeghallgatások a jövőben az érintettek személyes megjelenése nélkül is megtarthatók. És az sem állított megálljt Magyarország akku- nagyhatalommá válásban, hogy a szigetszentmiklósi polgármester a hírekből tudta meg, hogy meghalt két ember a helyi akku-feldolgozóban. 

Fóton a civilek vették a kezükbe az ügyet és azonnali jogvédelmet kértek 

Fót kormánypárti polgármestere, Vass György a Hello Parks logisztikai központba betelepülő akkucéggel kapcsolatban a júliusi lakossági fórumon még azt mondta, hogy „nincs az az adóbevétel, amiért ő hajlandó lenne a lakosság egészségét kockáztatni”. Aztán e július végén kiadta a tevékenység megindításához szükséges településképi hozzájárulást az FT1 jelű csarnoképületre, amely éppen a BYD üzemi területe. Ezt a döntést megfellebbezték a helyi civilek, de a fideszes többségű testület ezt elutasította. A Népszava információi szerint a civilek bíróság elé viszik az ügyet. 

„A polgármester ezzel a lakosság megkerülésével söpörte tisztára az akkucégek útját, kirúgva az ellenállás egyik lábát” – magyarázza a Népszavának Vargha Nóra, Fót független önkormányzati képviselője, aki egyúttal az önkormányzat akku-ügyben létrejött munkacsoportjának vezetője.  A képviselő szerint most már csak a Foton 2023 Környezetvédelmi Egyesület indította perekben bízhatnak. A leendő üzemtől néhány száz méterre lévő zárt lakópark lakói által létrehozott civil szervezet a BYD tevékenységét engedélyező környezetvédelmi hatósági határozat ellen adott be keresetet, és azonnali jogvédelmet is kértek, amit a bíróság meg is ítélt.

Az eljárás jelentőségét az adja, hogy lezárása előtt nem adható ki a tevékenység megkezdéséhez szükséges környezetvédelmi engedély.

Közben az önkormányzat jegyzője felfüggesztette a tevékenység megkezdéséhez szükséges hozzájárulás kiadásáról szóló döntést. Az illetékes kormányhivatal azonban ezt is felülírhatja.

A CATL kínai óriásvállalat Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyára ügyében a tiltakozások egyik katalizátorává vált a nagyvárostól néhány kilométerre lévő település, ahol anyukák egy csoportja Mikepércsi Anyák a Környezetért (Miakö) néven egyesületet alapított az eljárásokban való hatékonyabb részvétel érdekében, és a lap úgy tudja, hogy hasonlóra készülnek Ácson is.

(Kiemelt képünkön: akkugyár elleni tüntetés. Forrás: Szabó Bence hivatalos Facebook-oldala)