Debreciner: Fidesz-közeli alapítványok álcivilezik le az akkumulátorgyár elleni tiltakozókat

Állami és önkormányzati százmilliókkal megtámogatva álcivilezi az akkugyár ellen tüntetőket 12 Fidesz-közeli szervezet – írja a Debreciner. 

2023. november 2., 13:23

Szerző:

Az Amnesty International Magyarország és a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület ellen nyílt levelet megfogalmazó szerveződések csak 2022-ben több mint 280 millió forint támogatásban részesültek – írja a Debreciner. A kommunikációjukban többnyire igyekeznek a Fidesz narratíváit erősíteni és szereplési lehetőséget adnak a kormánypárti politikusoknak. A polgármester mellett kiálló egyik egyesület elnöke egy önkormányzati intézmény igazgatója is egyben.

Az egyesületek tevékenységi körébe belefért egy gyerekdíszsorfal Szijjártónak, egy disznóvágás Kósával és egy „Szerelemösvény” Böjte Csabának.

Október 17-én helyi politikatörténeti jelentőségű eseményt tartottak Debrecenben: két civil szervezet, az Amnesty International Magyarország és az akkumulátorgyárak ellen már több mint fél éve küzdő Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) tüntetett Papp Lászlónak (Fidesz), Debrecen polgármesterének háza előtt a környezetszennyező cégeknek kedvező hatósági szerződésekről szóló kormányrendelet visszavonásáért. A demonstráción Kozma Éva, a Miakö elnöke közölte, követelik egy hatékony környezetvédelmi szabályozás megalkotását, valamint egy felelős környezetvédelmi minisztérium felállítását is.

Alig pár órával az október 17-i demonstrációt követően 12 debreceni szervezet adott ki egy nyílt levelet, amelyben tiltakoztak az általuk külföldről finanszírozott „álcivilnek” minősített Amnesty és a Mikepércsi Anyák tevékenysége ellen.

A Facebook-hirdetésként, tehát pénzért is terjesztett írás szerint a demonstráció szervezőinek célja „a megfélemlítés és a fenyegetés meghonosítása”, valamint a „balhé” és a politikai haszonszerzés. Kijelentették továbbá, hogy „szégyent hoznak az egész civil szférára, hiteltelenné teszik a valódi civil szervezetek sok éves önzetlen munkáját”.

A dokumentumot az alábbi egyesületek írták alá:

  • Baráti Kör Egyesület
  • Bihari Állami Gondozottak Egyesülete
  • Civilek a Tóciért Kulturális és Szabadidős Egyesület
  • Cívis Város Kulturális Egyesület
  • EU-Roma Országos Egyesület
  • Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület
  • Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület
  • Könyvtár- és Információtudományi Társaság
  • Ondód Jövőjéért Egyesület
  • Szeretlek Debrecen Egyesület
  • Tegyünk Együtt Pallagért Egyesület
  • Zöld Vénkertért Egyesület

Álcivilt kiáltanak, de az állam pénzén

A nyílt levél olvasóiban nemcsak az kelthetett azonnal némi gyanakvást, hogy annak nyelvezete gyakorlatilag megegyezik a kormányzati kommunikáció szóhasználatával, hanem az is, hogy 12 szervezet villámgyorsan képes volt megállapodni egy közös szövegben, amelyet aztán alá is írtak a vezetőik, valamint értesítették erről a sajtót – írja a lap, amely utána nézett az „álcivil” jelzőt könnyen osztogató szervezeteknek és érdekes összefüggéseket talált:

a csoportosulások zöme 2022-ben önkormányzati – a többségük ezen felül állami – támogatásokban részesült, valamint eseményeikkel, megszólalásaikkal gyakran kifejezetten a Fidesznek, valamint a párt helyi politikusainak kedveznek. 

A nyílt levelet aláíró szervezetek közül mindössze egyről, a 2022-ben alapult, nem túl egyedi nevű Baráti Kör Egyesület tevékenységéről nem találtunk híradásokat. A nyílt levél szerint évek óta a városért dolgozó szerveződésnek nemcsak több éves múltja, hanem saját honlapja, Facebook-oldala sincs. Mindössze annyi információt találtunk velük kapcsolatban, hogy Debrecen 2022-es civil alapjából 742 500 forint önkormányzati támogatásban részesültek, amelyet Nagymacs városrész hagyományos rendezvényeire költhetnek. Ez azonban a szervezet 2022-es beszámolójában még nem szerepel. Ugyanebből az alapból egyébként a Szeretlek Debrecen (825 ezer forint), az Ondód Jövőjéért (500 ezer forint), a Civilek a Tóciért (402 ezer forint), a Tegyünk Együtt Pallagért (1 millió forint), a Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület (1 millió forint), valamint a Cívis Város Kulturális Egyesület (1,5 millió forint) is kapott támogatást.

Fellépési lehetőség fideszes politikusoknak

E mellett a szervezetek nyilvános rendezvényein felülreprezentáltak a fideszes politikusok. A Szeretlek Debrecen szervezte 2022-ben azt a tavaszköszöntő egészség- és sportnapot, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadott egy csapókerti futópályát. Emlékezetes, hogy a minisztert a járda két oldalán felálló gyermeksorfal fogadta. Az eseményen rajta kívül beszédet mondott Papp László polgármester és Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő is. Utóbbi arra kérte a megjelenteket, hogy április 3-án szavazzanak a Fideszre az országgyűlési választásokon. 

Az Ondód Jövőjéért Egyesület idén október 21-én egy káposztafőző-versenyt szervezett Debrecen Ondód városrészén, amelyre nem felejtették el meghívni Papp László polgármester mellett a választókerület önkormányzati képviselőjét, Katona Erzsébetet (Fidesz) sem. A Halápon a Gyermekekért az elmúlt években számos alkalommal hívta meg Debrecenbe a Fidesz politikusai és szavazói körében jellemzően kiemelt tiszteletnek örvendő Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetest, akinek legutóbb a székhelyhídi „Szerelemösvény” létrehozásában nyújtottak segítséget. Böjte idén augusztusban is az egyesület hívására érkezett Debrecenbe, a Székelyek Parkjában tartott rendezvényen megáldotta az új kenyeret, Pósán Lászó (Fidesz) országgyűlési képviselő pedig beszédet mondott.

A Civilek a Tóciért Kulturális és Szabadidős Egyesület közösségi oldalán idén eddig egyetlen bejegyzést tettek közzé: a Mikepércsi Anyákat és az Amnestyt kritizáló nyílt levelet. 2022-ben az utolsó posztjuk Pósán László fideszes országgyűlési képviselő adventi bejegyzésének megosztása volt. A Tegyünk Együtt Pallagért Egyesület Facebook-csoportját ketten moderálják: Majer Tamás (Fidesz), a városrész önkormányzati képviselője, valamint Őri Krisztián, a Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület elnöke. Őri a koronavírus-járvány idején Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, valamint Majer Tamás társaságában osztott járványvédelmi csomagokat. Tavaly márciusban egy disznóvágást szerveztek Józsán, amelynek fővédnöke Majer Tamás volt, de részt vett az eseményen Kósa Lajos is.

(Kiemelt képünk: Tüntetés Európa legnagyobb akkumulátorgyárának beruházása ellen Debrecenben 2023. február 4-én. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)