Mindössze egymilliós biztosítást kötött a debreceni akkumulátorgyárra a CATL

A CATL kínai akkumulátor-gyáróriásnak kiadott engedélyek ügyét tárgyalta szerdán a Debreceni Törvényszék. Újabb csontvázak esnek ki a szekrényből.

2023. november 9., 10:45

Szerző:

A kínai akkumulátor-gyáróriás üzleti titokra hivatkozva megtagadta a hang.hu érdeklődésére adandó választ arra a kérdésre, hogy milyen értékű felelősségbiztosítást kötött a debreceni üzemére. A szerdai tárgyaláson azonban kötelező volt válaszolni.

Ebből kiderült, hogy a 3000 milliárdos projekthez mindössze egymillió forint értékben szántak biztosításra.

A biztosítás akkumulátor gyártására, veszélyes hulladékok előkezelésére szól – tette hozzá a Hang beszámolója. Információik szerint

egy kombinált limitű biztosításról van szó: egy általános és egy környezetszennyezési károk felelősségbiztosításáról szól a csomag.

A kombinált kártérítési limit 500 ezer forint káresetenként és legfeljebb egymillió forint évente. Litresits András, az egyik felperest képviselő ügyvéd abszurdnak nevezte, hogy „egy több milliárd forintos projekt esetén, ahol Debrecen város vízellátása, vízforrása veszélyeztetve van”, elegendő egy ilyen kombinált kártérítési limit.

A bírósági adatokból most az is kiderült, hogy az osztrák hátterű Uniqa biztosítóval áll kapcsolatban a kínai partner. Az éves biztosítási díj százezer forint.

Az akkugyár biztosítási értékéről szóló információ a bírói összegzés részeként, úgyszólván mellékesen hangzott el a Debreceni Törvényszék mai tárgyalásán. Az információ jelentőségét az adja, hogy eddig erről egy szót sem hallhatott a nyilvánosság, a CATL üzleti titokként kezelte – írja a Hang.

(Kiemelt kép: tüntetés Európa legnagyobb akkumulátorgyárának beruházása ellen Debrecenben 2023. február 4-én. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)