Botka László cáfolja a kínai akkugyárról szóló híreket

A Szegeden épülő kínai akkugyár híre kacsa volt, de azt nem árulta el a város első embere, hogy milyen más beruházás előkészületei zajlanak éppen.

2023. október 26., 08:17

Szerző:

„Az elmúlt napok sajtóhírei ellenére nem lesz kínai akkugyár Szegeden, és semmilyen más vegyipari tevékenység sem”  – közölte közösségi média oldalán Botka László, Szeged polgármestere. Mint azt tegnap megírtuk, kínai óriásberuházásról tárgyalnak Szegeden, a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, és 21 milliárd forintot ad egy 200 hektáros ipari parkra. Az utóbbi napokban is felmerült, hogy az elektromos autókat gyártó kínai BYD érkezhet Szegedre, amelynek vezetőjével Orbán Viktor is tárgyalt múlt héten Kínában, és esetleg akkumulátorgyár épülne a városban. 

A polgármester bejegyzése szerint belekezdtek egy 300 hektáros ipari park kialakításába, amihez az önkormányzat évek óta kérte a kormány támogatását. „Most végre sikerült elérni” – fogalmazott Szeged első embere. A terület felét már megvette Szeged városa, a többit is szeretnék megszerezni, Botka szerint „ha nem megy, kisajátítja az önkormányzatunk”.

„Szeged zöld város, csak modern, fenntartható, környezetbarát beruházás megvalósítását támogatjuk városunkban” – tette hozzá. Botka kiemelte, az elmúlt évben tárgyaltak olyan világcégekkel, akik környezetbarát, fenntartható termékeket állítanak elő, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások mellett. Részleteket azonban nem árult el, ugyanis „érthető módon teljes hírzárlatot vár el a lehetséges befektető”, aki több ezer új munkahelyet hozhat létre a városban.

Botka végül a posztja alatt belinkelte a Magyar Narancs egyik cikkét, melyben azt írják: Kínai üzem jöhet Szegedre, de nem akkugyár. A BYD elektromos buszokat készít.

 (Kiemelt kép: Botka László / facebook)